„Jednoznačnými víťazmi spomedzi bezmäsitých zdravých jedál sú suši a šaláty, ktoré si ľudia objednávajú najčastejšie. Najobľúbenejším šalátom je túto sezónnu jednoznačne Cézar. Zaujímavé je, že za zdravé dobroty sú ľudia ochotní minúť viac – objednávky sú o tretinu vyššie než pri bežných jedlách,“ prezradil Marcel Milo, marketingový manažér DajmeJedlo.sk. „Letná kondička je silnou motiváciou dokonca aj pre našich konzervatívnych konzumentov, ktorí si doprajú najmä burger či steak. V jarných mesiacoch jeho hlavnú prílohu – hranolčeky často menia za coleslaw šalát,“ dodáva. Podľa neho tohtoročná jar praje aj novým trendom, ktoré sa orientujú na špecifické typy stravovania – stúpa napríklad dopyt po vegetariánskej, vegánskej a raw strave. „Dôvodom nie je len plážová príprava, ale trendy prenikajúce čoraz viac zo zahraničia,“ uviedol M. Milo.
Pri redukcii hmotnosti odborníci odporúčajú prispôsobiť zloženie jedla aj životnému štýlu, inak sa výsledky nedostavia. „Ak máte aktívny život s fyzickou prácou, potrebujete energeticky bohatšie jedlá, ktoré vás nezaťažia – napríklad kvalitné mäso či ryby. Naopak, ak máte nedostatok pohybu, musíte príjem maximálne odľahčiť, no v žiadnom prípade nezastaviť! Strava by mala pozostávať najmä z pestrých šalátov, ovocia a ľahkých foriem mäsa, prípadne ľahkej prílohy, no v malých dávkach,“ radí medzinárodná kondičná trénerka Lucia Medeková.
Najdôležitejším faktorom pri kontrole váhy však zostáva zlaté pravidlo príjem/výdaj, ktoré platí pre všetkých bez ohľadu na typ práce, pohlavie, či vek. „Na uľahčenie merania dávky jedál všetky štyri dôležité jedlá dňa – raňajky, desiata, olovrant a večera, pokiaľ ju nie je možné darovať nepriateľovi – by sa mali zmestiť do jednej dlane a obed do spojených dvoch dlaní. Ak sa vám to podarí, úspech sa pri troške sebakontroly určite dostaví. Je nutné si uvedomiť, že jedlo je skutočne iba potreba prežitia a nie forma odmeňovania sa či spôsob prekonávania ťažkých životných období. Pocit sýtosti vás upokojí iba na chvíľu, no nič nevyrieši a výsledok sa dostaví vždy,“ dodáva L. Medeková.