Foriem, ako zamestnať či vlastne nezamestnať človeka vo firme, je päť. Či sa oplatí viac prijímať ľudí do zamestnaneckého pomeru, alebo inak, môže byť pre začínajúceho podnikateľa dilema.
Pohodlné zamestnanie. V prospech klasického zamestnaneckého pomeru hovorí komfort pre zamestnanca. Nemusí sa starať prakticky o nič. Komunikáciu s úradmi a prihlasovanie do poisťovní vybaví zamestnávateľ. Ak nemá pracovník iné príjmy a požiada zamestnávateľa, ten zaň urobí aj daňové priznanie, presnejšie povedané, ročné zúčtovanie dane.
Výhodou zamestnaneckého pomeru je automatické sociálne a zdravotné poistenie. Vo všeobecnosti platí, že v budúcnosti môže mať zamestnanec vyšší dôchodok ako živnostník s minimálnym vymeriavacím základom. Zamestnancov majú radšej aj banky a pri žiadosti o úver na nich nehľadia „cez prsty“, ako sa to občas deje pri živnostníkoch.
Pre firmy však ide o drahé a administratívne náročné riešenie. Ako vysvetľuje podnikový ekonóm z Libertax Consultingu P. Furmaník, zamestnávateľ musí platiť odvody z hrubej mzdy zamestnanca. „To znamená vysokú cenu práce. Inak povedané, na to, aby zamestnanec dostal v čistom 600 eur, zamestnávateľ zaplatí až 1 100 eur,“ konkretizuje.

Peter FurmaníkZdroj: Juliána | Petit Press 2016
Nezanedbateľné sú aj administratívne povinnosti. „Zamestnávateľ má povinnosť viesť mzdové účtovníctvo, má rozsiahle vykazovacie, prihlasovacie, nahlasovacie a platobné povinnosti, je povinný zaistiť bezpečnosť a ochranu pri práci či pracovnú zdravotnú službu,“ dodáva P. Furmaník. Ak si nesplní všetky povinnosti, hrozia mu nemalé pokuty. Niekedy až likvidačné.
Živnosť = menej nákladov. Ak sa pracovník so zamestnávateľom dohodnú na alternatíve, najčastejšie ide o živnosť. Výhod je podľa P. Furmaníka pomerne veľa. Z pohľadu zamestnávateľa je dôležité, že platí iba dohodnutú sumu, žiadne odvody navyše. O tie sa má postarať živnostník, v prvých rokoch ide len o platby zdravotnej poisťovni. „Sociálne poistenie naskočí až neskôr, ak jeho príjem za prvý rok podnikania prekročí približne päťtisíc eur, inak nie,“ vysvetľuje odborník.