V roku 2007 sa Jaan a Merrit Kihovci presťahovali z estónskeho Tallinna do pokojnej rybárskej osady Kolga-Aabla na polostrove Juminda. Merrit robila realitnú agentku, Jaan bol herec a divadelný režisér. „Celý život milujeme dobré jedlo, radi varíme pre rodinu a blízkych. Nechceli sme sa už naháňať. Premýšľali sme, ako by sme dokázali spojiť varenie, pokoj a bývanie pri mori, aby sme už za prácou nemuseli dochádzať,“ hovorí pre Profit Merrit.
O dva roky neskôr si otvorili „reštauráciu“ v domácej kuchyni. Propagujú ju len na estónskom cestovateľskom portáli VisitEstonia.com a referencie sú aj na TripAdvisor. com. Núdzou o stravníkov napriek tomu netrpia. Naopak, do reštaurácie sa hrnú hladné krky túžiace po netradičných kulinárskych zážitkoch z celej Európy, Japonska, Južnej Kórey, z Taiwanu, Austrálie, Nového Zélandu či z USA.
V lete si posedíte na terase pár metrov od mora, v zime vnútri v kuchyni. Hoci je MerMer otvorená celý rok, bez včasnej rezervácie sa tam nedostanete. V zime zvládnu obslúžiť dvadsaťčlennú, v lete dvadsaťpäťčlennú skupinu. Pri počte dvanásť ľudí sme za dvadsaťpäť eur na osobu dostali chladenú bielu rybu s miešaným šalátom a kávu s rebarborovým zákuskom.

Tam, kde vás šéfkuchár objímeZdroj: Jaroslav Novak | Petit Press 2016
ŽIADNE MENU ANI ČAS
Predchodcovia súčasných reštaurácií – taverny, hostince – boli zväčša rodinné biznisy. Nemali fixné menu ani presný otvárací čas. Návrat k podobnému konceptu v stolovaní sledujeme aj dnes. Trendom sú reštaurácie v intímnom prostredí domova, v ktorom majitelia hosťom ponúkajú kvalitné jedlo a autentický zážitok. Vo svete si vyslúžili prívlastok „undergroundové“. To tvrdia autorky štúdie Môj dom je moje javisko: Reštauračné zážitky z dvoch estónskych lifestylových podnikov.