Čoraz kritickej ie s a proti domácim amatérskym šéfkuchárom stavajú najmä Francúzi. Tisíce Parížanov menia svoje kuchyne a obývačky na ad hoc reštaurácie pre turistov túžiacich po zážitkoch. Trojchodové menu, ktoré by vás vyšlo v reštaurácii v prvom parížskom obvode na stovku eur, dostanete u Pierrov, Michelov či Jeanov-Lucov pokojne za dvadsaťpäť.
Majitelia parížskych reštaurácií združených v odboroch Synhorcat (Syndicat National des Hôteliers Restaurateurs Cafetiers Traiteurs) žiadajú vládu, aby obmedzila rozpínajúci sa fenomén. Obávajú sa, že z parížskych bistier a brasserií budú turisti utekať na večeru do bytov.
ILEGÁLNE?
„Dnes si môžete vybrať večeru vo viac než päťdesiattisíc bytoch po celom Paríži, čím trpia najmä malé a stredné parížske hotely,“ povedal pre BBC ešte koncom minulého roka šéf odborov Didier Chenet. „Za ostatné tri roky sa počet prenajímaných bytov cez Airbnb vo Francúzsku zdvihol na trojnásobok.