Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

V Bavorsku majú päťstoročný zákon o čistote piva

V dedinke Pretzfeld vo Franskom Švajčiarsku čapujú pivo iba od piatka rána do nedele večera. V iných dňoch domáci pijú fľaškové. Mike Schmitt, majiteľ, sládok a pivný someliér v Nikl-Bräu, najmenšom remeselníckom pivovare v regióne, však nemá žiadne voľno. Týždenne uvarí dvetisíc litrov.

Časť z toho, čo navarí, Mike Schmitt nafľaškuje a predáva po víkendoch dedinčanom, sám si robí zásobovača. Neraz musí však otvoriť aj cez týždeň. Napríklad, keď nejaká firma hľadá priestory na prezentáciu alebo sa ohlási skupinka smädných fajnšmekrov na prehliadku.

Čoraz populárnejšie sú aj pivárske semináre o tom, z čoho a ako sa varilo kedysi a ako sa varí dnes. Tridsaťsedemročný pivný someliér učí študentov aj rozoznávať jemné rozdiely vo farbe, vôni, chuti a dochuti tekutého chleba.

Vysvetľuje, ktoré pivo sa snúbi s ktorým jedlom. Potom si to preveria z pohára. Je to miestna podoba pohostinnosti a vidieckej turistiky. Mnohí dovtedy poznali someliérov iba z vínnych pivničiek.

SkryťVypnúť reklamu

VYSNÍVANÝ KRAVÍN

Mike je síce tak ako väčšina domácich úprimne veriaci, porušuje však týždeň čo týždeň prikázanie svätiť nedeľu. Lebo Pretzfeldčania sviatok po omši svätia hodovaním s pečenými pivnými klobáskami a kyslou kapustou, domácim chlebom, pečeným bravčovým a obrovskými rezňami. Všetko spláchnu pivom.

Stovka pív podľa päťstoročného zákonaZdroj: Archív Jána Blažeja | Petit Press 2016

Pred ôsmimi rokmi mu čerstvo otvorený pivovar vysvätil miestny farár Marcus Wolf. Veď pivovar je tu pre ľudí. Aj keď má jeho pracovný týždeň sedem dní, Mike nereptá. Má, čo chcel. Po vlastnom pivovare túžil už ako učeň, aj s vedomím, že v tejto brandži vládne v regióne tvrdá konkurencia.

Štyri roky s manželkou hľadali miesto. Dostali ponuku prevziať malý pivovar v susednej osade, jednej z dvanástich, ktoré tvoria širšiu, dvaapoltisícovú obec Pretzfeld. On však chcel byť iba v tej časti, ktorá sa aj volá Pretzfeld, pretože tam vyrastal. Napokon sa rozhodli, že na minipivovar s kuchyňou a reštauráciou pre šesťdesiat hostí prestavajú kravín, ktorý kedysi patril manželkinmu pradedovi.

SkryťVypnúť reklamu
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4PY6 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4PY6 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  3. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 30 165
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 471
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 084
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 625
  5. Po Slovensku na motorke 6 757
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 330
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 877
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 867
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 701
  10. Crème de la crème po slovensky 3 162
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Sklárne Slovglass posledné desaťročie chátrajú.

Osud sklární v Poltári je varovaním.


19m
Ilustračná fotografia.

Najviac musia robiť na svoje bývanie Bratislavčania.


9 h
Cisterna spoločnosti Bioway

Projekt firmy Bioway má stáť šesť miliárd eur.


18. jún