Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Škorpióna môžete mať na tanieri aj v susednom Česku

To, čo lezie po košeli Olomoučana Jana Škraňku, je saranča, druh pažravého koníka, ktorý v mnohých južných krajinách vo veľkom pustoší úrodu. V stánku s výstižným názvom Chrobák na tanieri na festivale Garden Food v Olomouci ho však čakala panvica s horúcim olejom a zástupy gurmánov.

Trinásť sarančí na domácej sušienke ponúkali na gastronomickom festivale s plátkami kivi, zrnkami granátového jablka a kvapkou medu. Dostávame otázky: Chutilo? Ako čo? Nevieme sa zhodnúť nad jemnou zmesou chutí. Ktorési noviny radili trochu prisoliť, prikoreniť ako mäso či ryby. Jan Škraňka oponuje.

Aby nemenili chuť, nechcú používať ani olivový olej. Radšej menej výrazný rastlinný alebo maslo. Stánok budí pozornosť na každom festivale jedla. Ponúka napríklad polievku vichysoise s restovanými múčnymi červami a medvedím cesnakom. Carpaccio z červenej repy s kuklou priadky morušovej zasypané parmezánom. Kuriozitou je recept zo Sumatry ulat padang – restovaný cvrček na kôpke bulguru, ktorý je ochutený kurkumou, čili a mangovou omáčkou. Pečené múčne červy s chuťou vyprážaných zemiačikov sa podávajú v šalátovom lôžku s rukolou.

SkryťVypnúť reklamu

PRE ZVEDAVCOV

V tlačenici pred stánkom nie sú iba labužníci a zvedavci. Občas niekto zavrčí, že „fuj“, ale tím šéfkuchárky Kamily Kroupovej sa nezastaví do záverečnej. Keď ako hit kuchárskej šou dražili vareného škorpióna, samozrejme, bez vačku s jedom, podávaného na šalotke, rukole, rajčinách a ďalšej zelenine, výkričnou cenou bol jeden festivalový groš, čiže 25 českých korún (necelé euro).

Istá mladá dáma dovtedy prihadzovala, až získala škorpióna pre seba a kamarátky za 16-násobok. J. Škraňka nie je kuchár, ale spolumajiteľ ostravskej marketingovej agentúry. A Brouk na talíři (Chrobák na tanieri) nie je reštaurácia, ale eventový a degustačný projekt, ktorý s kamarátom Brňanom Pavlom Brücknerom popri bežnej práci už pol druha roka zlepšujú.

SkryťVypnúť reklamu

Škorpión na tanieriZdroj: Ján Blažej | Petit Press 2016

Dúfa, že časom na franchisingovom základe vznikne sieť zážitkových reštaurácií, ktoré by mali na jedálnom lístku aj hmyz. Nápad vznikol pri pive po sklamaní z jednej, podľa nich nezaujímavej, etnodegustácie jedál afrických a východoázijských národov.

VÝŽIVA NA NOŽIČKÁCH

Pustili sa vyhľadávať informácie a zistili, že to ani v našich končinách nie je úplný úlet. Počas prvej svetovej vojny prišla hladujúcej Európe vhod aj výživná polievka z pandráv (lariev) chrústov. Na webovej stránke Hmyznataliri.cz som dokonca našiel český recept z roku 1928 na vývar z chrústov s koreňovou zeleninou so žĺtkami a smotanou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4Q2A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 022
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 921
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 4 393
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 262
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 3 818
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 520
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 360
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 072
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 818
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Generálny riaditeľ Milan Veselý o minimálnych kompenzáciách vlády.


14 h
Minister hospodárstva Richard Sulík

Europoslanci sa utrhli, strelíme si do kolena, varuje minister hospodárstva.


a 1 ďalší 20 h
Skryť Zatvoriť reklamu