Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Škorpióna môžete mať na tanieri aj v susednom Česku

To, čo lezie po košeli Olomoučana Jana Škraňku, je saranča, druh pažravého koníka, ktorý v mnohých južných krajinách vo veľkom pustoší úrodu. V stánku s výstižným názvom Chrobák na tanieri na festivale Garden Food v Olomouci ho však čakala panvica s horúcim olejom a zástupy gurmánov.

Trinásť sarančí na domácej sušienke ponúkali na gastronomickom festivale s plátkami kivi, zrnkami granátového jablka a kvapkou medu. Dostávame otázky: Chutilo? Ako čo? Nevieme sa zhodnúť nad jemnou zmesou chutí. Ktorési noviny radili trochu prisoliť, prikoreniť ako mäso či ryby. Jan Škraňka oponuje.

Aby nemenili chuť, nechcú používať ani olivový olej. Radšej menej výrazný rastlinný alebo maslo. Stánok budí pozornosť na každom festivale jedla. Ponúka napríklad polievku vichysoise s restovanými múčnymi červami a medvedím cesnakom. Carpaccio z červenej repy s kuklou priadky morušovej zasypané parmezánom. Kuriozitou je recept zo Sumatry ulat padang – restovaný cvrček na kôpke bulguru, ktorý je ochutený kurkumou, čili a mangovou omáčkou. Pečené múčne červy s chuťou vyprážaných zemiačikov sa podávajú v šalátovom lôžku s rukolou.

Článok pokračuje pod video reklamou

PRE ZVEDAVCOV

V tlačenici pred stánkom nie sú iba labužníci a zvedavci. Občas niekto zavrčí, že „fuj“, ale tím šéfkuchárky Kamily Kroupovej sa nezastaví do záverečnej. Keď ako hit kuchárskej šou dražili vareného škorpióna, samozrejme, bez vačku s jedom, podávaného na šalotke, rukole, rajčinách a ďalšej zelenine, výkričnou cenou bol jeden festivalový groš, čiže 25 českých korún (necelé euro).

Istá mladá dáma dovtedy prihadzovala, až získala škorpióna pre seba a kamarátky za 16-násobok. J. Škraňka nie je kuchár, ale spolumajiteľ ostravskej marketingovej agentúry. A Brouk na talíři (Chrobák na tanieri) nie je reštaurácia, ale eventový a degustačný projekt, ktorý s kamarátom Brňanom Pavlom Brücknerom popri bežnej práci už pol druha roka zlepšujú.

Škorpión na tanieriZdroj: Ján Blažej | Petit Press 2016

Dúfa, že časom na franchisingovom základe vznikne sieť zážitkových reštaurácií, ktoré by mali na jedálnom lístku aj hmyz. Nápad vznikol pri pive po sklamaní z jednej, podľa nich nezaujímavej, etnodegustácie jedál afrických a východoázijských národov.

VÝŽIVA NA NOŽIČKÁCH

Pustili sa vyhľadávať informácie a zistili, že to ani v našich končinách nie je úplný úlet. Počas prvej svetovej vojny prišla hladujúcej Európe vhod aj výživná polievka z pandráv (lariev) chrústov. Na webovej stránke Hmyznataliri.cz som dokonca našiel český recept z roku 1928 na vývar z chrústov s koreňovou zeleninou so žĺtkami a smotanou.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4Q2A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4Q2A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  2. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  3. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  4. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  7. VIVO! prišlo do Bratislavy
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  9. 7 dôvodov, prečo spoznať prírodnú kozmetiku od rodinnej firmy
  10. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy
  1. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  2. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  3. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  4. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  5. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  6. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Na rozvoj turizmu v Košickom kraji je pripravených 840-tisíc eur
  9. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 14 008
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 10 133
  3. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 9 946
  4. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 8 094
  5. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek 6 191
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 380
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 914
  8. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 4 742
  9. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 570
  10. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 4 327

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hmyz

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominika Cibulková

Vyše 38 miliárd dolárov za deň. Black Friday môže iba závidieť

Alibaba predala za deň tovar za vyše 38 miliárd dolárov.

Alibaba zaznamenala počas Singles Day ďalší rekord.