Okrem mlieka a mäsa dávajú ovce aj vlnu a kožušinu. Naši predkovia dokázali zužitkovať všetko do posledného chĺpka.
Ovčiarska ekonomika u nás v posledných desaťročiach stojí už iba na mliečnych výrobkoch, spracovateľská infraštruktúra pre vlnu zanikla.
A mäso Slovákom nechutí, vraj zapácha. Jahňatá sa preto ešte veľmi malé predávajú najmä do Talianska a vlna často nemá ani cenu, ktorú chovateľ zaplatí za ostrihanie ovce.
Z respondentov, ktorých oslovil Profit, len Igor Vlček, majiteľ salaša Zbojská, dokázal z tohto nevyužitého potenciálu urobiť biznis.
Ostatným patrí obdiv za to, že vďaka obrovskému osobnému nasadeniu aspoň v obmedzenej kapacite zachránili výrobu produktov z prírodnej vlny. Dobrá správa je, že všetky ich produkty sú mimoriadne žiadané.
Posledný gubár z Klenovca
Ján Fotta, výrobca ručne tkaných kobercov
O surovinu na spracovanie kobercov Ján Fotta zväčša nemá núdzu. „Vlnu mi vozia zo salašov sami, niekedy iba tak prehodia balík cez plot,“ hovorí majster z Klenovca. Koberce i vlasaté guby sa naučil tkať sám.
„V Klenovci tkali kedysi všetci, chodil som sa pozerať k susede a niečo som pochytil. V každom dome, kde kedysi chovali ovce, si vedeli vlnu spracovať sami. Povedal som si, keď to vedeli oni, dokážem to aj ja,“ spomína. Vlk, rozvlákňovač vlny, je vlastne jedným z mála pôvodných ľudových strojov, ktoré J. Fotta používa.

Na ňom sa vlna zlepená po praní roztrhá na nadýchané chuchvalce. Ostatné si urobil sám. Česačka sú vlastne dve tabule vo veľkosti A3 so špeciálnym povrchom – jedna fixná a druhá s rukoväťou.
„Tu vlnu vyčešem a natočím na oceľovú rúrku,“ opisuje. Vlnu pradie tak, že namiesto kolovratu používa koleso šijacieho stroja, z ktorého odstránil všetky ostatné funkcie.
Krosná si sám vyrobil zo železa a sú zvláštne tým, že na nich dokáže tkať koberce od malých až po veľké s rozmermi 150 x 200 centimetrov, aj kruhové a rôzne iné tvary. Vie z gúb vyrobiť dokonca strihy na oblečenie.