BRATISLAVA. Pokuty za podávanie tataráku v reštauráciách odštartovali diskusiu o tom, či je surové mäso naozaj nebezpečné a či nie je vyhláška, ktorá ho už niekoľko rokov plošne zakazuje, zastaraná.
K tatarákom sa vyjadrila napríklad ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, povedala, že má tatarák rada, ale dosah na to, či sa môže podávať, nemá.
Svoj názor prezradil aj lekár a právnik Peter Kováč, tatársky biftek je podľa neho k pivu výborný a vyhláška, ktorá ho zakazuje, absolútne nerešpektuje aktuálne trendy vo varení.
Za tatarák sa postavili aj ľudia, v internetovej petícii „Neberte nám tatarák!“ vyzbierali takmer tritisíc podpisov.
V ankete na sme.sk odhlasovalo 1654 ľudí, že so zákazom tataráku nesúhlasia, ďalších 227 ľudí si myslí, že tatarák na tanier nepatrí.
Jediný, kto zákaz tataráku trvalo obhajuje, je Úrad verejného zdravotníctva, nakoľko tepelne neupravené mäso sa podľa vyhlášky nesmie podávať. Ak ho reštaurácie majú v ponuke, môžu dostať pokutu od 150 eur do 20-tisíc eur.

Búria sa aj ďalší
Ku kritikom vyhlášky sa najnovšie pridal aj profesor Peter Turek, ktorý je vedúcim Katedry hygieny a technológie potravín a Ústavu hygieny a technológie mäsa na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.
„Ak sa tatársky biftek pripravuje podľa hygienických zásad, nie je nebezpečný. Väčšinou sa robí z kvalitnej sviečkovice z mladých zdravých býkov. Toto mäso, podobne ako vajíčka, je veľmi prísne kontrolované. Suroviny sú bezpečné, inak by sa k spotrebiteľovi nemali dostať,“ snaží sa vysvetliť to, že všetko, čo je v tataráku použité, sa prísne kontroluje.
Baktérie by sa mohli objaviť jedine na povrchu mäsa, vo vnútri býva často úplne sterilné. "Ale to je niečo podobné, ako keby ste si kúpili zeleninu na šalát a neumyli by ste ju. Takisto by mohlo dôjsť ku kontaminácii. Ale za to, že je niekto bordelár, potrestáme aj všetkých poriadkumilovných?" pýta sa.