SME

Európu chcú naučiť jesť hmyz, bojujú s „fuj“ faktorom (rozhovor)

Existuje 1900 druhov hmyzu, ktorý sa dá jesť. Cvrček môže pre európskych zákazníkov znieť viac jedlo ako napríklad šváb.

Daniel Vach (zľava) spolu Radkom Hušekom založili start-up, ktorý má Európanov naučiť jesť hmyz. Zatiaľ vyrábajú len tyčinky z cvrčkov. Nevylučujú však, že by mohli vyrábať i iné jedlá. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

Dvaja českí podnikatelia DANIEL VACH a RADEK HUŠEK z firmy SENS Foods sa rozhodli vstúpiť do nového biznisu. Chcú predávať tyčinky z cvrčej múky. V prvej várke chcú vyrobiť päťtisíc tyčiniek, na ich výrobu získali  desaťtisíc eur z Kickstarteru, čo je najväčšia celosvetová platforma na podporu kreatívnych projektov. „V jednej proteínovej tyčinke je 140 rozomletých cvrčkov, v energy tyčinke je ich 55,“ vraví v rozhovore pre SME Radek Hušek.

Rozhodli ste sa predávať cvrčie tyčinky. Ako ten nápad vznikol?

Daniel Vach (DV): „V roku 2013 vydala organizácia pri OSN pre výživu a poľnohospodárstvo správu, že súčasné poľnohospodárstvo je neudržateľné. Podľa nej v roku 2050 bude na svete žiť deväť miliárd ľudí, ktorí sa pri aktuálnom nastavení poľnohospodárstva nebudú schopní uživiť.“

Ale prečo cvrčky?

DV: „Jednou z ciest, ako sa situáciu zvládnuť, je podľa OSN jedenie hmyzu. Toho sa chytili podnikatelia v USA a začali byť úspešní s rôznymi produktmi z hmyzu, napríklad s cookies. Vlani som zistil, že tento nápad je pomerne úspešný a dáva ekonomický zmysel.“

Jedli ste niekedy predtým hmyz či cvrčky?  

"DV: „Nie. K tomuto nápadu som sa dostal až na základne spomínanej štúdie. Následne som si objednal všetky produkty z USA. Zistil som, že to má nielen zmysel, ale to aj dobre chutí. Vtedy som oslovil Radka Hušeka a začal som na tom pracovať.“

Ako chutili hmyzie produkty?

DV: „Vždy to záleží na produkte. Cvrčky sú bez chute, zvlášť, keď sa pomelú do múky. Vtedy slúžia ako ingrediencia na vylepšenie proteínového obsahu produktu. Ak ju ochutíte čokoládou, chutí ako čokoládová tyčinka.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

OSN teda odporúča jesť hmyz pre živiny, a nie pre prípadné chýbajúce množstvo potravín?

DV: „Zdravotné benefity hmyzu sú nekonečné. Sú výborným zdrojom bielkovín, zdravých tukov, ale aj vitamínov. Hmyz je na rozdiel od dobytka bezpečným jedlom. Ľudia s ním majú málo spoločné, a preto na nás hmyz môže preniesť menej ochorení ako dobytok. Ďalej pri farmárčení hmyzu sa nepoužívajú antibiotiká. My plánujeme vyrábať naše produkty z hmyzu, aby sme využili jeho nutričnú hodnotu.“

Vo vašich tyčinkách je celý hmyz?

Radek Hušek (RH): „Z našich prieskumov sme zistili, že oveľa stráviteľnejšia forma jedenia hmyzu pre západný svet je cvrčia múka. Podnikatelia vidia budúcnosť skôr v primiešavaní cvrčkov do jedla, nie v jedení celých cvrčkov, respektíve hmyzu. Nechceme vyrábať produkty napríklad máčaním chrobákov v čokoláde. Aktuálne na svete jedia hmyz už dve miliardy ľudí.“

Koľkí z nich žijú v USA?

RH: „Americký trh je v porovnaní s naším o dva roky dopredu. Existujú tam spoločnosti, ktoré medziročne rastú o niekoľko percent. Koľko ľudí hmyz je,  nedá sa presne povedať. Dá sa však odhadnúť, aký bude vývoj v nasledujúcich rokoch. Na americkom trhu sú predaje v miliónoch dolárov. Celý trh rastie zhruba o 40 až 50 percent. Sú predpoklady, že sa o päť rokov v objeme predaja dostane na úroveň 250 miliónov dolárov. Okrem toho stále vznikajú farmy, ktoré produkujú cvrčiu múku v tonách za mesiac.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Prvýkrát ste jedli cvrčky v produktoch z USA, ochutnali ste niekedy celé cvrčky?

RH: „Keď sme sa stretli s naším hmyzím šefkuchárom, postavil pred nás všetko možné. Museli sme mu ukázať, že to myslíme vážne a jesť celé cvrčky či múčne červy.“

DV: „Jeho najobľúbenejším receptom sú cvrčky na masle a so soľou.“

RH: „Tie boli vynikajúce.“

Váš kuchár robí v reštaurácii, kde sa pripravujú jedlá z hmyzu?

DV: „Náš kuchár je priekopník v Česku, venuje sa hmyzu už trinásť rokov. Učí na rôznych festivaloch a rôznych akciách, ako jesť hmyz. Inak pracuje v hoteli v Rakúsku, ale hmyz je vlastne jeho druhou prácou.“

Ako dlho ste sa museli prekonávať, kým ste zjedli hmyz v celku?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4QDQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Hmyz

Súvisiace témy: Článkonožce
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Index S&P 500 vstúpil do medvedieho trhu.


TASR
Ursula von der Leyenová

EÚ sa bude chrániť pred nepriamymi vplyvmi nových ciel.


TASR
Pôvodná vizualizácia projektu na Šancovej ulici.

V susedstve rušnej ulice chce finančná skupina Proxenta stavať byty.


Ilustračné foto

Tieto čísla ešte neodrážajú vyššie dovozné clá v USA.


TASR
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Akciové trhy prudko klesajú.

Na nájdenie vinníka nie je potrebné ekonomické vzdelanie.


103
Trhy na Wall Street.

Príležitosťou môžu byť napríklad farmafirmy či biotechnologické tituly.


Katarína na školskej akcii World Heritage Day.

Domov má na dvoch kontinentoch.


5
Matia Lenická

Trump urobí všetko, aby sa zapísal do histórie. Aj na spôsob cisára Nera.


9
SkryťZatvoriť reklamu