Sobota, 14. december, 2019 | Meniny má Branislava, Bronislava

Ryby na našu tresku sa spracúvajú hneď po výlove, tvrdí riaditeľ Ryba Žilina

Kto by povedal, že slovenským endemitom, druhom, ktorý sa vyskytuje iba na obmedzenom území, je aj treska. K slanej vode to máme ďaleko, ale radi ju jeme už vyše šesťdesiat rokov. Chutí aj za hranicami, ale napríklad Poliaci či Nemci nedokážu pochopiť, ako môžeme kašovitej hmote hovoriť šalát. Vzhľad ich nenadchýňa, ale nás nikdy neodradí. O tom je presvedčený aj generálny riaditeľ podniku Ryba Žilina Michal Britvík.

Michal Britvík.Michal Britvík.(Zdroj: Vladimír Kampf)

Je naozaj treska v majonéze zo Slovenska taká jedinečná, že si ju dávajú takmer všetci Slováci vo svete voziť?

Je to produkt s veľmi silným národným aspektom a s viac ako šesťdesiatročnou tradíciou, ktorý bol, je a stále bude svojím spôsobom nadčasový a bezkonkurenčný. S receptúrou, ako ju poznáme na Slovensku, sa nikde inde vo svete nevyrába. Skutočnosťou je, že tresku v majonéze má rád takmer každý Slovák. Opakované prieskumy ukazujú, že ju aspoň príležitostne konzumuje až 92 percent Slovákov.

Mohli by si ju vyrobiť aj sami?

Článok pokračuje pod video reklamou

Teoreticky je to možné, na internete sa dá nájsť veľa receptov. Ale naše skúsenosti a rovnako aj odozvy zákazníkov hovoria o tom, že unikátnej kombinácii chutí, konzistencie, vône a farby žilinskej tresky je veľmi náročné sa čo i len priblížiť. Naše skúsenosti so spracovaním rýb siahajú až do 19. storočia a tento závod stojí na jednom mieste už od roku 1924. Správny mix komponentov, technológie, skúseností, ktoré máme, ťažko niekto napodobní.

Ako to bolo? Kto prvý „ukuchtil“ tresku v majonéze tak, ako ju v miernej úprave receptu poznáme dnes?

Po prvý raz uzrela svetlo sveta v roku 1954. Receptúra bola výsledkom práce bratislavského kuchára Júliusa Boška, ktorý prišiel na to, že do tohto typu šalátu z majonézy a marinovanej zeleniny sa chuťou a konzistenciou hodí najlepšie práve varená treska. Produkt sa najskôr nazýval treska v remuláde. Tresku začal vtedy vyrábať štátny podnik Ryba vo všetkých svojich troch závodoch, teda aj v tom našom, žilinskom. Za socializmu jedlo – treska s rožkom – doslova zľudovelo.

Menila sa rokmi receptúra? Bola socialistická treska iná?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4QME na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4QME na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 33 433
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 30 467
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 24 259
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 696
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 845
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 11 305
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 9 913
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 392
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 196
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 127

Téma: Kultové značky socializmu, ktoré prežili


Hlavné správy zo Sme.sk

Smrť manžela premietla do výstavy: Šialene ma to zmenilo, v zrkadle je niekto iný

Ľudmila Kasaj Poláčková prijala smútok ako súčasť života.

Ľudmila Kasaj Poláčková (36) na Trnavskej univerzite vyštudovala dejiny umenia. V rokoch 2007 až 2012 pracovala ako kurátorka v Galérii umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch. Pôsobila aj ako riaditeľka Galérie Jána Koniarka v Trnave a neskôr ako učiteľka výtvarnej výchovy v základnej škole. Od augusta 2016 je kurátorkou Nitrianskej galérie. Pripravila výstavy Príbehy p(o) smrti, Fetiše súčasnosti a aktuálne Príbehy p(o) živote. V roku 2018 získala Cenu Martina Benku od Fondu výtvarných umení.
Jan Kraus.
Autorská strana Michala Havrana

Mandát ťa neoprávňuje písať jazykom stoky (píše Michal Havran)

Náš Ľuboš, ako sa on vyzná!

Ľuboš Blaha v parlamente.

Pellegrini: Drucker veľmi túžil po mojej demisii

Pellegrini je len papierový rečník, kontruje Drucker.

Predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker.

Neprehliadnite tiež

Anketa

Kniha pod stromček? Pozrite si tipy ôsmich top manažérov

Čo čítajú šéfovia Esetu, O2, Martinusu, ČSOB, Ikey a ďalších firiem.

Ako variť z buriny z betónovej džungle? Dizajnér to vie

Mrlík ako špenát, trebuľka ako korenie, lopúch ako čaj.

Ako s rekreačným poukazom do kúpeľov? Benefit sa uchytil

Zariadenia vystavujú doklady väčšine klientov.