Aj keď vinohradníci prišli pre jarné mrazy o časť produkcie, s kvalitou nového ročníka vína sú spokojní. Vďaka vyššiemu obsah kyselín by malo byť aromatické, iskrivé a svieže.
Prognóza, že hrozna bude asi o tretinu menej, sa naplnila. „Za celé Slovensko očakávame pokles minimálne na úrovni 15 až 20 percent, ale lokálne to bude aj do 40 percent,“ povedala výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Úroda, ktorá ostala vo viniciach po mrazoch, má podľa vinohradníkov veľmi dobrú kvalitu. Aprílové počasie však nebolo poslednou ranou pre vinohrady.
Na konci júla zaúradoval v niektorých lokalitách ešte ľadovec. Ten postihol napríklad vinohrady na svahoch v okolí Modry. „Po zásahu sme hrozno okamžite ošetrili, no strata ostala zhruba 20-percentná,“ vysvetlila Klaudia Čistá Tretinová z rodinného vinárstva Villa Modur.

Mrazy vraj kvalitu neznížili
Teplé počasie v auguste a v septembri bolo pre vinohradníkov a vinárov požehnaním. „Po veľmi daždivom konci júla a začiatku augusta nastalo krásne teplé počasie. Trvalo nepretržite takmer dva mesiace a veľmi pomohlo dozrievaniu vína,“ poznamenal Ladislav Šebo z rodinného vinárstva Karpatská perla zo Šenkvíc.
Mrazy a lokálne krupobitie podľa neho obmedzili len množstvo suroviny. „Kvalitatívne sme neutrpeli,“ dodal.