BRATISLAVA. Milióny podozrivých poľských vajec, ktoré sa v posledných dňoch našli v českých aj v slovenských obchodoch, nie sú zďaleka jediným potravinovým škandálom v našich končinách.
Kontrolóri už museli riešiť aj prebalené mäso, koňacinu namiesto bravčoviny alebo aj jedovatý alkohol. Čo všetko nám už obchody predávali?

1. Opičie mäso aj jedovatý cukor (2015 a 2016)
Počas obrovskej razie, na ktorej sa podieľali Interpol aj Europol, zadržali až desaťtisíc ton potravín v 57 krajinách na celom svete. Medzi nimi boli napríklad prifarbované olivy, cukor napustený umelými hnojivami, opičie mäso či kilogramy kobyliek a húseníc.
Talianski vyšetrovatelia objavili 85 ton olív zafarbených roztokom modrej skalice. V Indonézii našli 70 kilogramov kuracích vnútorností, ktoré obsahovali nebezpečný formaldehyd. V Austrálii boli lacné arašidy prebalené ako drahé píniové oriešky, v niektorých krajinách bolo kačacie mäso označené ako drahšia husacia pečeň.
Podozrivé potraviny sa objavili aj v Belgicku či v Nemecku, Slovensko v správe nebolo spomenuté.
2. Salmonela v kuracine (január 2016)
V obchodoch na celom Slovensku sa náhle objavil oznam, v ktorom Hyza upozorňovala, že v dvoch šaržiach jej výrobkov môže byť salmonela.
Odvolala sa na firmu, ktorá jej kuracie mäso dodáva a ktorá vo svojom chove našla salmonelu. Nebolo isté, či sa baktérie dostali aj do mäsa, ale Hyza radšej podozrivé mäso začala sťahovať.
Ani firma, ani štátni veterinári nevedeli povedať, koľko mäsa sa medzičasom dostalo do chladničiek. Ľudia ho mohli vrátiť a vypýtať si naspäť peniaze.
3. Nadopované kurčatá (jún 2013)
Poľská televízia upozornila na to, že tamojší farmári nekontrolovane pridávajú antibiotiká hydine a dobytku, aby zvieratá rýchlejšie priberali.