Casa Luker je kolumbijský spracovateľ čokolády a vývozca kakaových bôbov i hotových čokolád do zahraničia. Slovenská firma Lyra Chocolate bola prvým a dodnes je najväčším európskym odberateľom tejto latinskoamerickej firmy.
Prvý raz sa stretli na výstave v Belgicku. „Urobili vtedy veľkú vec, že nás pozvali do Kolumbie, aby sme videli, ako kakao pestujú. To bol najväčší dar, aký som mohol dostať,“ vraví majiteľ slovenskej čokoládovne Karol Stýblo.
Kolumbijské plantáže a kakao z nich sú podľa neho neporovnateľné s kvalitou plantáží a plodov v afrických krajinách, z ktorých sa k nám bôby dovážajú najčastejšie. „Videl som veľa plantáží. Aj také, kde pestujú spôsobom, ako ,im dedo povedal‛. Stromy majú pätnásť metrov, nedá sa o ne starať. Plody z nich nezozbierate a plodia rovnako ako trojmetrové stromy,“ vraví K. Stýblo.
“Chcem farmárov poznať osobne, aby vedeli, aké kakao potrebujem, a aby ma príliš neoklamali.
„
Na druhej strane navštevuje pravidelne aj plantáže farmárov, ktorí spolupracujú so spoločnosťou Casa Luker a najmä s ich viac ako päťdesiatročným výskumným strediskom Granja Luker. „Stromy tam vyzerajú inak, inak rodia a iná je aj kvalita bôbov,“ porovnáva slovenský čokolatiér, ktorý sám chodí vzdelávať farmárov v tom, ako kakao pestovať a ako ho fermentovať.
Aj vďaka tomu má postarané o kvalitu. „Chcem farmárov poznať osobne, aby vedeli, aké kakao potrebujem, a aby ma príliš neoklamali. Osobne poznám aj tlačiarov, ktorí tlačia naše obaly. Keď máte so spolupracovníkmi priateľský vzťah, do biznisu vstupuje čosi ľudské a ustupuje akási kapitalistická dravosť. Hľadáte spolu cesty, ako veci realizovať,“ myslí si K. Stýblo.
