Kto nevarí, akoby ani nebol. Jedlo sa stalo témou, hoci veľká časť ľudstva trpí hladom.
Deti v Sudáne a všelikde inde neuvažujú o tom, či je v miske vyvážený pomer bielkovín, cukrov a vitamínov. Je im jedno, že proso, z ktorého im uvarili kašu, je geneticky modifikované.
Chudobný svet vidí západnú posadnutosť zdravým jedlom ako zvrátenosť. Má iné starosti. netrápi sa kvalitou, ale množstvom. s trochou irónie sa dá povedať, že hlad je najlepší kuchár.
Lenže aj ten najlepší kuchár potrebuje suroviny. Možno by mu pomohli aj tie, ktoré v takzvanom rozvinutom svete končia v kontajneroch ako odpad.
Vyznávači kvalitnej stravy neustále upozorňujú, že nie je jedno, čím sa kŕmime. Ľudský vek sa predlžuje, v krajinách s vyspelou gastronómiou majú pre toto tvrdenie štatistiky.
Aj vďaka nim nastal boom bio stravy. Z nálepky bio sa stala modla a dôvod, aby boli potraviny drahšie. Do mrkvy človek nevidí, ale označeniu bio verí.
Zelenina, mäso či ovocie, ktoré nie je prepchaté antibiotikami a inými farmakami, je iste zdravé. Len netreba zabúdať, že aj ten najzdravší život sa raz skončí smrťou.