SME

Obľúbená nitrianska polievkareň stavia na dávnych tradíciách

Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného jedla. Vzkriesená vlna záujmu dala priestor na vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“.

(Zdroj: Vladimír Kampf)

V meste pod Zoborom „polievkarom“ so širokou ponukou známych aj netradičných chutí kraľuje rodinný podnik Polievkareň. Niekoľko hlbokých čiernych uzatvárateľných kotlíkov na pulte a za nimi obrovská tabuľa, ktorá hlása ponuku dňa – šošovicová na mede so zeleninou, krém z tekvice hokkaido s opečenými jadierkami, morčací vývar s rezancami alebo karotková s ďumbierom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zajtra nevšednú ponuku v nitrianskej Polievkarni vystrieda nová štvorkombinácia tradičných i exotických chutí, ktoré si môžete odniesť so sebou. Nabraté sú raz-dva, aj napriek tomu sa rad zákazníkov v čase obeda tiahne až von.

SkryťVypnúť reklamu

„Chodia k nám študenti, ľudia pracujúci v okolí či z iných častí mesta, ktorí u nás zaparkujú a nakúpia často aj pre ostatných kolegov. Predovšetkým k nám chodia samí skvelí ľudia, ktorých v Nitre žije kopec,“ hovorí 26-ročný Róbert Nagy o rodinnom podniku, v ktorom sa angažuje spolu s mamou Máriou.

O nápade na bistro, v ktorom by sa servírovali len polievky, sa za kuchynským stolom začali rozprávať ešte v roku 2014, keď mladého absolventa hotelovej akadémie zaujal obdobný koncept v európskych metropolách. „Takmer každé veľké mesto má vychytený podnik, kde si človek môže dať dobrú polievku,“ vysvetľuje.

Hoci spočiatku boli úvahy o vlastnom polievkovom bistre len fantazírovaním, v zime toho roka nabrali serióznejší charakter a v januári 2015 už prevádzka v centre mesta fungovala na plné obrátky.

SkryťVypnúť reklamu

Každý národ, ktorý sa cez Slovensko prehnal, u nás zanechal silnú gastronomickú stopu. Všetky tie guláše, kapustnice, cesnačky či fazuľové polievky. Kto dnes vie, či vznikli u nás, alebo boli prevzaté z inej národnej kuchyne?

Obrodená tradícia

Zuppa, soup, sopa, suppe – aj tak nazývajú polievky. Hovoriť o ich návrate na Slovensko by bolo pritiahnuté za vlasy. Číre alebo zahustené, horúce či svieže letné, sýtejšie alebo ľahšie, vždy však tekuté a výživné – takéto polievky patria k tradícii regiónu celé stáročia.

Prečítajte si tiež: Namiesto horúceho čaju vývar: Trend, ktorý dorazil z New Yorku aj k nám Čítajte 

A nielen u nás. Polievka bola podľa životopiscov to jediné, čo Michelangelo vložil do úst, keď maľoval Sixtínsku kaplnku, Giuseppe Verdi v domácej rezancovej hľadal inšpiráciu.

Soup kitchens, doslovne „polievkové kuchyne“ alebo miesta, kde dobrovoľníci chudobným servírujú polievky, prípadne aj iné jednoduché jedlo získané zväčša z potravinovej banky, sa v USA a neskôr aj v Európe začali objavovať už koncom 18. storočia a nechýbajú ani dnes.

Polievku si čoraz viac ľudí zvykne dopriať nielen ako predjedlo, ale aj namiesto hlavného jedla. Vzkriesená vlna záujmu dala priestor na vznik nového typu podnikov, ktoré servírujú „liek v miske“.

SkryťVypnúť reklamu

„Na území Slovenska sa vždy miešali rôzne národy, národnosti a každý z nich tu zanechal silnú gastronomickú stopu. Všetky tie guláše, kapustnice, cesnačky či fazuľové polievky. Kto dnes vie, či vznikli u nás, alebo boli prevzaté z inej národnej kuchyne? V našej gastronómii majú silné miesto – ja si neviem predstaviť obed u babky bez dobrej polievky,“ hovorí R. Nagy, dnes študent hotelového manažmentu v Prahe, o ďalšom dôvode, ktorý rodinu pritiahol práve k polievkam.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4RYN na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (17. 4. 2024)
USD 1.064
AUD 1.658
CZK 25.210
JPY 164.540
CAD 1.467
GBP 0.854
HUF 394.630
PLN 4.344
CHF 0.971
SEK 11.635

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  8. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  1. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  2. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  3. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  4. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  5. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  6. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  7. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  8. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 768
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 672
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 461
  4. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 422
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 280
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 035
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov 2 955
  8. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 2 772
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 793
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 989
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 583
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 217
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 232
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 671
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 738
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 601
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stojany na čerpacej stanici

Štátnu kasu vysoké ceny tešia, motoristov nie.


Veronika Remišová

Návrh obmedzuje vlastnícke práva a je protiústavný, povedala opozičná poslankyňa.


TASR
Tabuľa s nápisom pri budove, v ktorej sídli štátny podnik Vodohospodárska výstvaba na Karloveskej ulici v Bratislave.

Ide o spoločnosti Vodohospodárska výstavba a Slovenský vodohospodársky podnik.


SITA
Ilustračné foto

Rast má byť vyšší o desatinu percenta.


TASR
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 793
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 989
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 583
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 217
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 232
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 671
  7. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 738
  8. Viktor Pamula: Slovenský MiG nad Ukrajinou 8 601
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu