Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Namiesto horúceho čaju vývar: Trend, ktorý dorazil z New Yorku aj k nám

Stretli sme dve malé české firmy, ktoré sa snažia až 8-hodinovým vyváraním poraziť bujónové kocky. U klientely, ktorá si potrpí na zdravé poctivé jedlo, majú úspech.

(Zdroj: Archív Silák)

Dobrý domáci vývar je jedným z najstarších ľudových liekov na takmer každú chorobu – od chrípky cez „opicu“ až po zlomené srdce. Dokáže zahriať, postaviť na nohy aj výdatne zasýtiť bez toho, aby ublížil postave. Hoci patrí k najjednoduchším pokrmom, jeho poctivá niekoľkohodinová príprava sa oklamať nedá.

Už v kamennej dobe, pred vyše ôsmimi tisíckami rokov, ľudia vo vode varili mäso zo sobov, mamutov či koní, aby sa posilnili dobrým vývarom. Keďže poruke neboli hrnce ani hlinené nádoby, museli si pri príprave vystačiť s vakmi zo zvieracích koží alebo s vodoodolnými košmi z kôry, ktoré ohrievali nad rozpálenými kameňmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

Časy sa menia a dnes sa vývar ľahko zbalí do dehydrovanej centimetrovej kocky. Rozdiel medzi prefabrikovaným bujónom a kvalitným tradičným vývarom však ľahko spozná aj laik.

Hlad po kvalitných surovinách rastie a spolu s ním aj podnikateľská chuť dnešnej generácie, ktorá túži zaplátať medzery na trhu. Napríklad spojením rýchleho s pomalým, ale v tom správnom koncepte – teda pomaly a pozorne uvareného jedla s možnosťou dobrej dostupnosti okamžitého odberu.

Aj preto po káve do téglika prichádza vývar so sebou. Alebo na doma, výber je na zákazníkoch. Netreba za ním letieť na opačný koniec sveta, prvé lastovičky sa objavili aj u susedov v Česku.

Silák v tégliku

Anna Grosmanová prepadla sile domáceho vývaru pred dvoma rokmi. V tom čase si mladá foodblogerka, ktorej učarovali recepty legendárnej českej kuchárky 19. storočia Marie Janků-Sandtnerovej, do práce na obed pravidelne nosila domáce vývary v termoske.

Netrvalo dlho a ich chuti prepadli aj kolegovia. „V rovnakom čase som sa zasa ja na internete dočítal o trende pitia vývarov v New Yorku. Veľmi ma prekvapilo, keď som sa dozvedel, že až do druhej svetovej vojny sa číry vývar ako nápoj u nás bežne konzumoval a v celej Európe mal dlhú tradíciu,“ hovorí pre Profit vyštudovaný ekonóm Martin Regéczy.

Uplynulú jeseň sa dvojici Čechov skrížili cesty a pomaly sa pustili do budovania značky menom Silák.

Momentálne ponúkajú v uzavretých sklených fľašiach kurací, hovädzí a zeleninový vývar. Zeleninový sa varí tri hodiny, kurací šesť a hovädzí až dvanásť hodín. Vývar vo fľašiach ponúkajú cez farmárske obchody, oslovili však najmä unikátnou verziou „to go“ – teda so sebou.

„Od jesene do jari predávame horúci vývar do téglikov na farmárskych trhoch a v kaviarňach, tam ponúkame len kurací. Minulý rok sme boli už v dvadsiatich a dúfame, že teraz pridáme ďalšie,“ hovorí Martin o sezónnej vzpruhe. Najmä v sychravejších dňoch sa dá vývar piť z hrnčeka podobne ako káva a majitelia Siláka sa zhodujú, že často povzbudí ešte viac.

„Páči sa nám, že je to základná vec – je to kľúčová ingrediencia pri varení a zároveň sa dá urobiť zo surovín, ktoré sa pestujú a chovajú kúsok za Prahou,“ odôvodňujú svoju podnikateľskú voľbu.

Do Siláka sa púšťali s miernymi obavami – jednak preto, že pitie vývaru v Česku nemalo tradíciu, respektíve bola dlhodobo prerušená, a jednak preto, že si neboli istí, či sa nájde dosť ľudí ochotných si za vývar z najlepších surovín priplatiť. Obavy sa však ukázali ako zbytočné, vývar so sebou sa stal hitom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4RYP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4RYP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  5. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  6. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  7. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  9. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  10. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  1. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  2. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  3. SEAT predstavil e-Scooter
  4. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  6. Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.
  7. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich
  8. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  9. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  10. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 064
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 11 851
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 559
  4. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 239
  5. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 604
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 7 179
  7. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 6 208
  8. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 5 315
  9. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 5 274
  10. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 184

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Zdravá strava

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Ako sme prestali byť súdružkami a súdruhmi

Sloboda nie je dedičné právo. Žiadna generácia ju nedostáva hotovú a dokonanú: pripravenú na konzumáciu.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko na Námestí SNP v Bratislave.

S Kočnerom si dohadoval stretnutie aj bývalý šéf vojenských tajných

Skuhra šéfoval Vojenskému obrannému spravodajstvu za ministra Glváča.

Riaditeľ Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra.
Marek Hamšík v zápase proti Azerbajdžanu.
Podcast Dobré Ráno

Neprehliadnite tiež

Starbucks ide prvýkrát do centra. Na ulicu sa chystá aj Costa Coffee

Značky si vybrali známe bratislavské námestia.

Vallo dá developerom viac bytov, nie zadarmo. Hra na sklady sa tým skončí

Mesto pracuje aj na elektronizácii podávania žiadostí.

Výbohovci ukázali, ako prerobili Spilku v Steine na kancelárie

Jediná pôvodná časť pivovaru je zrekonštruovaná.