SME

Namiesto horúceho čaju vývar: Trend, ktorý dorazil z New Yorku aj k nám

Stretli sme dve malé české firmy, ktoré sa snažia až 8-hodinovým vyváraním poraziť bujónové kocky. U klientely, ktorá si potrpí na zdravé poctivé jedlo, majú úspech.

(Zdroj: Archív Silák)

Dobrý domáci vývar je jedným z najstarších ľudových liekov na takmer každú chorobu – od chrípky cez „opicu“ až po zlomené srdce. Dokáže zahriať, postaviť na nohy aj výdatne zasýtiť bez toho, aby ublížil postave. Hoci patrí k najjednoduchším pokrmom, jeho poctivá niekoľkohodinová príprava sa oklamať nedá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už v kamennej dobe, pred vyše ôsmimi tisíckami rokov, ľudia vo vode varili mäso zo sobov, mamutov či koní, aby sa posilnili dobrým vývarom. Keďže poruke neboli hrnce ani hlinené nádoby, museli si pri príprave vystačiť s vakmi zo zvieracích koží alebo s vodoodolnými košmi z kôry, ktoré ohrievali nad rozpálenými kameňmi.

SkryťVypnúť reklamu

Časy sa menia a dnes sa vývar ľahko zbalí do dehydrovanej centimetrovej kocky. Rozdiel medzi prefabrikovaným bujónom a kvalitným tradičným vývarom však ľahko spozná aj laik.

Hlad po kvalitných surovinách rastie a spolu s ním aj podnikateľská chuť dnešnej generácie, ktorá túži zaplátať medzery na trhu. Napríklad spojením rýchleho s pomalým, ale v tom správnom koncepte – teda pomaly a pozorne uvareného jedla s možnosťou dobrej dostupnosti okamžitého odberu.

Aj preto po káve do téglika prichádza vývar so sebou. Alebo na doma, výber je na zákazníkoch. Netreba za ním letieť na opačný koniec sveta, prvé lastovičky sa objavili aj u susedov v Česku.

Silák v tégliku

Anna Grosmanová prepadla sile domáceho vývaru pred dvoma rokmi. V tom čase si mladá foodblogerka, ktorej učarovali recepty legendárnej českej kuchárky 19. storočia Marie Janků-Sandtnerovej, do práce na obed pravidelne nosila domáce vývary v termoske.

SkryťVypnúť reklamu

Netrvalo dlho a ich chuti prepadli aj kolegovia. „V rovnakom čase som sa zasa ja na internete dočítal o trende pitia vývarov v New Yorku. Veľmi ma prekvapilo, keď som sa dozvedel, že až do druhej svetovej vojny sa číry vývar ako nápoj u nás bežne konzumoval a v celej Európe mal dlhú tradíciu,“ hovorí pre Profit vyštudovaný ekonóm Martin Regéczy.

Uplynulú jeseň sa dvojici Čechov skrížili cesty a pomaly sa pustili do budovania značky menom Silák.

Momentálne ponúkajú v uzavretých sklených fľašiach kurací, hovädzí a zeleninový vývar. Zeleninový sa varí tri hodiny, kurací šesť a hovädzí až dvanásť hodín. Vývar vo fľašiach ponúkajú cez farmárske obchody, oslovili však najmä unikátnou verziou „to go“ – teda so sebou.

„Od jesene do jari predávame horúci vývar do téglikov na farmárskych trhoch a v kaviarňach, tam ponúkame len kurací. Minulý rok sme boli už v dvadsiatich a dúfame, že teraz pridáme ďalšie,“ hovorí Martin o sezónnej vzpruhe. Najmä v sychravejších dňoch sa dá vývar piť z hrnčeka podobne ako káva a majitelia Siláka sa zhodujú, že často povzbudí ešte viac.

SkryťVypnúť reklamu

„Páči sa nám, že je to základná vec – je to kľúčová ingrediencia pri varení a zároveň sa dá urobiť zo surovín, ktoré sa pestujú a chovajú kúsok za Prahou,“ odôvodňujú svoju podnikateľskú voľbu.

Do Siláka sa púšťali s miernymi obavami – jednak preto, že pitie vývaru v Česku nemalo tradíciu, respektíve bola dlhodobo prerušená, a jednak preto, že si neboli istí, či sa nájde dosť ľudí ochotných si za vývar z najlepších surovín priplatiť. Obavy sa však ukázali ako zbytočné, vývar so sebou sa stal hitom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4RYP na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 4. 2024)
USD 1.068
AUD 1.657
CZK 25.254
JPY 164.820
CAD 1.469
GBP 0.856
HUF 393.930
PLN 4.326
CHF 0.970
SEK 11.637

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 819
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 209
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 096
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 130
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 386
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 244
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 100 578
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 497
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 321
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 041
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 511
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 641
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 884
  8. Miroslav Ferkl: Koniec sveta 11 020
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Predseda vlády SR Robert Fico.

Privítal záver o využití aj súkromných zdrojov na oživenie domácej ekonomiky.


TASR
Ilustračné foto

Batériové úložiská tak predbehli plyn, vodné aj jadrové elektrárne.


SITA
Výstražná tabuľa a technológia zariadenia plynovodu na prepojovacom bode Budince – reverz.

Rokovalo sa aj o Balkánskej ceste.


TASR
Ilustračné foto

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť analyzovala novelu dôchodkového systému.


TASR
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 100 578
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 497
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 321
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 041
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 511
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 641
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 884
  8. Miroslav Ferkl: Koniec sveta 11 020
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
SkryťZatvoriť reklamu