Dobrý recept môže vzniknúť aj tak, že znenazdajky zmiešate správne ingrediencie. Svoje o tom vie trojica dievčat z bistra Žufaňa, ktoré sa stretli v správnom čase na správnom mieste, aby spojili lásku k jedlu s vytváraním komunít.
Na stenách bistra Žufaňa v bratislavskom Ružinove visia naberačky rôznej veľkosti, tvaru, farby aj veku. Mnohé do hrncov ponárali ešte naše starké či generácie pred nimi, aby z nich naložili husté kaše a chutné polievky, z ktorých sa vždy ušlo každému.
Tradičné pokrmy dominujú aj jedálnym lístkom bistra, ktoré majiteľky familiárne nazývajú „verejná obývačka“. Hoci kaše zažívajú renesanciu (na internete vznikol aj kašový klub Porridge Club pre vyznávačov obilninovej dobroty) a žiaria aj z instagramových obrázkov známych zahraničných foodblogerov, Žufaňa nie je výsledkom reakcie na túto staronovú módnu vlnu.
Je skôr vypočutím vnútorného hlasu, ktorý rezonoval v každej z tria mladých dievčat. A túžby robiť veci po svojom. Jedna myš lienka . „Kaša je domáce jedlo, dobre sa s oň dá podeliť s priateľmi, nehovoriac o tom, že hrniec takto spoločne uvareného obeda má hneď inú energiu. Mali sme predstavu, že by sa ľudia stretli pri veľkom kotle a spolu si na kašiach pochutnali – o tom je naša Žufaňa,“ vysvetľuje Kristína Krissová, ktorá sa v kuchyni vždy cítila doma.
Pred otvorením bistra pracovala ako manažérka v maloobchode, už vtedy však vo voľnom čase vyvárala poctivé džemy, čatní či paštéty, ktoré jej známi poznali pod domácou značkou Delikatesy od Krissy. Počas dobrovoľníckej práce na konferencii TEDxBratislava stretla Janu Hoosovú, kreatívnu manažérku kníhkupectva, ktorá práve stála na kariérnej križovatke.

V podobnej situácii sa ocitla aj vyštudovaná architektka Eva Malevič, s ktorou sa Jana angažovala v komunitnej iniciatíve Ďakujem, sused. „Rozprávali sme si o našich postrehoch a plánoch, ktoré sa naraz stretli,“ spomína Jana. Krátko nato už trojica dievčat v jednej obývačke riešila detaily vlastnej prevádzky.
„Podnikateľské plány sa rodia dlho, precízne a s excelovými tabuľkami. Keď sa však stretnú tri baby, je to trocha emocionálnejšie,“ hovoria dievčatá. Na jeseň minulého roka, necelé štyri mesiace od prvej spoločnej diskusie, otvárali brány vlastnej prevádzky.