Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Čo vám naložia žufaňou tri sympatické Slovenky

Kedysi bola na slovenskom stole takmer stále. V jednej mise, z ktorej sa jedlo veľkou lyžicou. Dnes už sa o kašu nemusíte deliť a môžete si ju dať aj každý deň. Moderní „bistráci“ jej dodali nový cveng.

(Zdroj: Archív Žufaňa)

Dobrý recept môže vzniknúť aj tak, že znenazdajky zmiešate správne ingrediencie. Svoje o tom vie trojica dievčat z bistra Žufaňa, ktoré sa stretli v správnom čase na správnom mieste, aby spojili lásku k jedlu s vytváraním komunít.

Na stenách bistra Žufaňa v bratislavskom Ružinove visia naberačky rôznej veľkosti, tvaru, farby aj veku. Mnohé do hrncov ponárali ešte naše starké či generácie pred nimi, aby z nich naložili husté kaše a chutné polievky, z ktorých sa vždy ušlo každému.

Tradičné pokrmy dominujú aj jedálnym lístkom bistra, ktoré majiteľky familiárne nazývajú „verejná obývačka“. Hoci kaše zažívajú renesanciu (na internete vznikol aj kašový klub Porridge Club pre vyznávačov obilninovej dobroty) a žiaria aj z instagramových obrázkov známych zahraničných foodblogerov, Žufaňa nie je výsledkom reakcie na túto staronovú módnu vlnu.

SkryťVypnúť reklamu

Je skôr vypočutím vnútorného hlasu, ktorý rezonoval v každej z tria mladých dievčat. A túžby robiť veci po svojom. Jedna myš lienka . „Kaša je domáce jedlo, dobre sa s oň dá podeliť s priateľmi, nehovoriac o tom, že hrniec takto spoločne uvareného obeda má hneď inú energiu. Mali sme predstavu, že by sa ľudia stretli pri veľkom kotle a spolu si na kašiach pochutnali – o tom je naša Žufaňa,“ vysvetľuje Kristína Krissová, ktorá sa v kuchyni vždy cítila doma.

Pred otvorením bistra pracovala ako manažérka v maloobchode, už vtedy však vo voľnom čase vyvárala poctivé džemy, čatní či paštéty, ktoré jej známi poznali pod domácou značkou Delikatesy od Krissy. Počas dobrovoľníckej práce na konferencii TEDxBratislava stretla Janu Hoosovú, kreatívnu manažérku kníhkupectva, ktorá práve stála na kariérnej križovatke.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Obľúbená nitrianska polievkareň stavia na dávnych tradíciách Čítajte 

V podobnej situácii sa ocitla aj vyštudovaná architektka Eva Malevič, s ktorou sa Jana angažovala v komunitnej iniciatíve Ďakujem, sused. „Rozprávali sme si o našich postrehoch a plánoch, ktoré sa naraz stretli,“ spomína Jana. Krátko nato už trojica dievčat v jednej obývačke riešila detaily vlastnej prevádzky.

„Podnikateľské plány sa rodia dlho, precízne a s excelovými tabuľkami. Keď sa však stretnú tri baby, je to trocha emocionálnejšie,“ hovoria dievčatá. Na jeseň minulého roka, necelé štyri mesiace od prvej spoločnej diskusie, otvárali brány vlastnej prevádzky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4RYQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4RYQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 771
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 279
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 010
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 441
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 994
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 937
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 374
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 252
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 112
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 987
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Potraviny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zľava: Jozef Brhel, Milan Fiľo, Jaroslav Haščák a Juraj Široký.

Skupina najbohatších Slovákov má vyššie ambície ako kaviareň či reštauráciu.

14 h

Prvá vlna ich minula, druhá udrela horšie.

4 h

Nemocnica nikdy nezažila toľko úmrtí.

22. jan