Čoraz viac ľudí sa pri rozhodovaní o jedle snaží naplniť rovnicu, pri ktorej definícia chutného a zdravého splynú v jedno. Kompromisy odmietajú aj v čase krátkej obedňajšej prestávky v práci, keď sa kriedové nápisy na tabuliach pred reštauráciami zapĺňajú ponukou denného menu.
V nej stále dominujú „klasické“ ťažké jedlá, navyše často v kombináciách, pri ktorých sa mozgu do práce nevracia ľahko. Nový štýl stravovania otvára cestu novým podnikom, ktoré sa neboja kráčať alternatívnou cestou. V Šalát bare Kaša si práve vďaka tomu zamiesili na úspech hneď od začiatku.
Nakladaniu šéfuje zákazník
„Zdravé jedlo si vždy nájde zákazníka, aj keď nebude v móde. Všimol som si to už pred troma rokmi, keď sa v letnom pavilóne Slovenskej národnej ga- Prejedli sa vám tradičné obedy? lérie príležitostne konali ochutnávky rôznych druhov pyré. Išlo o neštandardné chute, a hoci nevyzerali veľmi lákavo, mali výborný ohlas. Už vtedy som mal tušenie, že takéto niečo musí vyjsť,“ začína svoje rozprávanie majiteľ podniku Branislav Sedláček.
V priestoroch v centre Bratislavy, kde sa kedysi predávala treska, dnes sídli menší „bar“ s ponukou hýriacou farbami. Množstvo pečenej zeleniny v natur štýle, chutné polievky bez mlieka, múky, vajec či éčok a k tomu minimálne sedem druhov zaujímavých šalátov, z ktorých je časť vždy pripravená v raw kvalite.

Nemusíte sa obmedziť na jeden variant, z bohatej ponuky vám radi naložia z každého rožka troška.Jedlo sa servíruje do rozložiteľných misiek z cukrovej trstiny s rôznym objemom, ktoré si zákazníci buď odnášajú k stolu, alebo si obed ukrytý pod pevným viečkom berú so sebou.
„Naberáme všetko, na čo ľudia ukážu, nikoho nedirigujeme, čo má jesť. Zákazníci nemusia čakať, kým im čašník donesie imaginárne jedlo, ktoré si vybrali len podľa názvu. Tu pred nich položíme čerstvé, pred chvíľou uvarené jedlo a oni si povedia, čo chcú,“ vysvetľuje majiteľ.

Názov Kaša predstavuje slovnú hračku zo spojenia hlavnej ponuky – kávy a šalátu – je však aj potvrdením toho, čo si zákazníci odnášajú v miskách. „Často varíme aj kaše a omáčky, nájdete u nás paštrnákové a zelerové pyré, ako aj mrkvovú či hráškovú penu s mätou. Ale kaša je v názve preto, že ľudia si mixovaním pokrmov v miske, často s rôznymi zálievkami, nakoniec vytvárajú akúsi kašu.“