PRAHA. Česi sa predbiehajú v otváraní nových pivovarov. Tento rok ich pribudlo už 56, čo znamená, že každý týždeň vyrástol zhruba jeden nový pivovar.
V súčasnosti ich je na celom území Česka 338. Štatistiku vôbec po prvýkrát zverejnil Českomoravský zväz minipivovarov a upozornil na ňu web lidovky.cz.
„Nové pivovary rýchlo pribúdajú, ale zároveň niektoré aj krachujú. Je vidieť, že náš odbor už nie je doménou len nadšencov, ale stal sa z neho úplne normálny biznis,“ hovorí šéf zväzu Jan Šuráň.
Pred vojnou v Česku fungovala zhruba tisícka pivovarov a Šuráň verí, že sa k tomuto číslu postupne vyšplhajú.
Minipivovary si pritom medzi sebou vôbec nekonkurujú, neobávajú sa ich ani veľké pivovary. Napríklad Praha má už okolo 30 pivovarov a ďalšie sa chystajú. Poháňa ich najmä to, že Česi chcú stále viac ochutnávať netradičné pivá alebo také, ktoré bežne v obchode nenájdu.
„Minipivovary si v podstate nekonkurujú. To by museli byť naozaj dva vedľa seba v jednej ulici. Aby v poslednej dobe skrachoval pivovar, to by museli mať jeho majitelia diletantský prístup,“ vraví Tomáš Maier, ktorý prednáša o ekonomike pivovarov na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe.
Investícia na vybudovanie minipivovaru sa pohybuje okolo šiestich miliónov českých korún, čo je vyše 220-tisíc eur. V prípade vybudovania aj väčšej reštaurácie okolo 10 až 20 miliónov korún, čiže do 740-tisíc eur.
Návratnosť býva okolo päť až sedem rokov a banky v Česku nemajú problém na takýto biznis požičať.