BRATISLAVA. Mal to byť rok lacných potravín. Vláda Roberta Fica presadila v rámci druhého sociálneho balíčka zníženú daň z pridanej hodnoty na potraviny. Zníženú sadzbu - 10 percent - sa rozhodla vláda dať však iba na niektoré druhy potravín - čerstvé mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb.
Vláda komunikovala, že sa pre zníženie dane rozhodla z dvoch dôvodov - chcela, aby ľudia za tieto potraviny platili menej a dúfala, že ľudia tak tieto konkrétne potraviny začnú nakupovať viac. Ani v jednom prípade však úplne úspešná nebola.
Len niektoré potraviny
Do zoznamu potravín s nižšou daňou sa dostali potraviny, ktoré Slováci jedia minimálne alebo vôbec. Takou položkou je napríklad mäso z oviec či kôz.
Podľa štatistických údajov priemerný Slovák zje tohto mäsa za rok približne 20 dekagramov. Niektorí ľudia ho však za celý život neochutnajú ani raz. Je pridrahé. Napríklad kilogram kozieho mäsa stojí zhruba sedem eur, jahňacie od približne 6 po 20 eur.
Vláda do zoznamu, naopak, nezaradila základné potraviny ako múka, soľ, cukor alebo vajcia. Ide o potraviny, ktoré patria do spotrebného koša podľa štatistického úradu, teda do zoznamu vecí, ktoré ľudia nakupujú najčastejšie.
Skeptický bol počas zavedenia k zmene aj člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ľudovít Ódor. Bohatší ľudia podľa neho na nižšej DPH zarobia viac ako sociálne slabší, pre ktorých mala byť novinka primárne určená.
Chudobnejšie domácnosti minú na základné potraviny relatívne viac ako bohaté, no v absolútnom vyjadrení kupujú viac potravín vyššie príjmové vrstvy.