BRATISLAVA. Po necelom roku alternatívne potraviny Yeme sa rozhodli rozširovať. V marci 2017 pribudne ich nový obchod. Otvoria ho v bratislavskom Horskom parku. Informáciu priniesli vo štvrtok Hospodárske noviny.
„Od začiatku sme vedeli, že v Bratislave otvoríme viac predajní,“ povedal pre HN šéf spoločnosti Yeme Peter Varmuža.
Dôvodom na otvorenie predajne práve v Horskom parku je podľa Varmužu viac. Jedným z nich je aj priblíženie sa k svojim zákazníkom. Ľudia podľa neho za ich potravinami radi cestujú.

Menšia prevádzka
Nový obchod však v porovnaní s prvou prevádzkou bude menší. Yeme ju otvorilo vlani v marci v bratislavskom Ružinove. Je hneď vedľa klientského centra, ktoré zriadilo ministerstvo vnútra.
Supermarket sa od tých bežných líši najmä v troch veciach – pečie vlastný chlieb a pečivo, spracováva mäso priamo v predajni a zeleninu, ovocie či mliečne výrobky nakupuje v drvivej väčšine len od slovenských farmárov.
V tomto trende chce pokračovať aj v novej prevádzke. „Môžeme tak pomôcť rásť aj našim lokálnym dodávateľom,“ konštatoval pre HN Varmuža.
Keď Yeme otvorilo vlani v marci svoj prvý obchod, novinkou bol aj predaj čerstvých byliniek na váhu. Tie si zákazníci sami odstrihli. Platí sa len za gramy.
Celkovo sa však ceny mäsa či čerstvého chleba pohybujú o niečo vyššie, než sú ľudia zvyknutí napríklad v Tescu či v Bille. Napríklad kilo chleba vyjde približne na tri eurá, mäso o približne desať percent drahšie ako bežne na trhu.
Hrozila pokuta
Hneď mesiac po otvorení malo Yeme problémy so skladovaním potravín. Fotografie, ktoré zaslal týždenníku Trend čitateľ, ukazovali, že spoločnosť skladovala potraviny na otvorenom priestranstve v ohradenej časti predajni.
Išlo podľa fotografií o jablká, pomaranče, hrušky ananás či vajcia. Varmuža vtedy pochybenia priznal. „Je pravda, že sme mali na dvore dočasne uskladnený tovar. Boli tam vybrané druhy, konkrétne zemiaky, cibuľa a melón, ktoré sa aj v prírode vyskytujú vonku a balené nápoje,” citoval vlani v apríli Trend Petra Varmužu.
Supermarketu za to hrozila pokuta. Jej výšku vtedy sám Varmuža odhadol na pár stoviek eur. Nešlo však o jediné problémy.
V prvých dňoch po otvorení predajne sa ľudia sťažovali napríklad na to, že popoludní si nevedeli kúpiť čerstvý chlieb. Spoločnosť problém vyriešila tak, že prijala nových ľudí a preorganizovala prácu svojich zamestnancov.