Aktualizované o vyjadrenie Ferrero v závere článku.
RÍM. Ferrero, výrobca deťmi milovanej maškrty, bol obvinený z toho, že palmový olej, ktorý tvorí značnú časť obľúbeného lieskového krému Nutella, môže spôsobovať rakovinu. Informuje britský denník Independent.
Ferrero sa voči týmto tvrdeniam tvrdo ohradilo. Celé to je vraj nedorozumenie, pretože Európsky úrad pre bezpečnosť potravín nikdy nedala do súvislosti Nutellu a výsledky meraní, ktoré by hovorili o škodlivosti tohto produktu.
V máji európsky úrad, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou potravín, varoval, že zložky, ktoré našli v palmovom oleji, obsahujú škodlivé karcinogény. Úradníci vtedy poukázali na to, že aj občasná konzumácia tejto nátierky predstavuje pre deti nebezpečenstvo. Pre nedostatok údajov nemožno povedať, aké množstvo tejto detskej maškrty môže byť považované za bezpečné.
Sporný palmový olej
Palmový olej je však súčasťou aj iných obľúbených zvučných sladkostí, ako napríklad čokolády Cadbury alebo známej zmrzliny Ben & Jerry. Avšak zatiaľ je vlna spotrebiteľského odporu namierená len proti Nutelle.
Obavy z rakoviny spôsobujú zlúčeniny, ktoré sú známe pod názvom glycidyl estery mastných kyselín (GE), a ktoré vznikajú pri ohriatí palmového oleja nad 200 stupňov Celzia - k čomu v skutočnosti dochádza pri spracovávaní množstva potravín.
Navyše, Ferrero trvá na ponechaní palmového oleja v Nutelle, a to aj napriek bezpečnostným obavám, pretože ide o kvalitu a nie cenu.
Drahé alternatívy
„Ak by bola Nutella bez palmového oleja, tak by to bol pre nás krok späť,“ povedal manažér nákupu spoločnosti Ferrero Vincenzo Tapella agentúre Reuters.
Palmový olej sa vraj preferuje kvôli tomu, aby Nutella mala hladkú štruktúru. Takúto vlastnosť "nemá žiadny dostupný olej na trhu".
Pravdou však je, že oleje zo slnečnice alebo repky olejnej sú možnou alternatívou, avšak spoločnosti Ferrero by sa výrazne predražili náklady na výrobu nátierky. Agentúra Reuters odhaduje, že by náklady porástli o 22 miliónov dolárov. Tento odhad Ferrero zatiaľ nekomentovalo.
Ferrero sa bráni
Spoločnosť Ferrero zaslala do redakcie denníka SME oficálne stanovisko, v ktorom deklaruje, že zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov je pre spoločnosť Ferrero zásadnou a najvyššiu prioritou. "Potvrdzujeme, že výrobky spoločnosti Ferrero sú bezpečné," píše sa v oficálnom stanovisku spoločnosti.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, ktorý analyzoval prítomnosť kontaminovaných látok v celom rade produktov a olejov, uviedol, že prítomnosť kontaminačných látok závisí od použitých olejov a tukov, ako aj od procesu spracovania, ktorému sú podrobené
Práve z toho dôvodu spoločnosť Ferrero starostlivo vyberá kvalitné suroviny a uplatňuje špecifické výrobné procesy, ktoré obmedzujú prítomnosť kontaminačných látok na minimum absolútne v súlade s parametrami definovanými Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.
"Navyše, naše tímy kontroly kvality neustále tieto faktory sledujú a garantujú bezpečnosť našich výrobkov pre spotrebiteľov."
V Taliansku už niekoľko mesiacov beží kampaň oslavujúce 70. výročie spoločnosti Ferrero rovnako ako jej vášeň pre kvalitu pri výbere a kombinácii tých najlepších ingrediencií ako je napríklad palmový olej, kakao a lieskové oriešky. Čiže nejde o kampaň, ktorej cieľom je brániť firmu pred tvrdeniami, že Nutella spôsobuje rakovinu.
Médiami tiež prebehlo, že viaceré potravinové reťazce stiahli Nutellu zo svojich predajní.
Spoločnosť Ferrero rovnako potvrdzuje, že Nutella nikdy nebola stiahnutá z regálov supermarketov v žiadnej krajine. Talianska sieť supermarketov COOP stiahla len výrobky vlastných značiek, ktoré obsahovali palmový olej.
Pravdou však je, že Taliani začali palmový olej vo veľkom bojkotovať.