PRAHA, BRATISLAVA. Spor o zápis pražskej šunky do zoznamu zaručených tradičných špecialít v Európskej únii už trvá šesť rokov. Stále ho blokujú dve krajiny - Slovensko so Slovinskom, píše web e15.cz.
Názov pražská šunka je známy a hospodársky významný pre podobné poľnohospodárske produkty alebo potraviny, namietajú obe krajiny.
„V oboch štátoch sa podľa ich vyjadrenia pražská šunka vyrába v nižšom akostnom štandarde, ako je to v prípade receptúry a výrobných postupov navrhovaných k zápisu do registra Európskej únie,“ povedal pre e15.cz šéf Zväzu spracovateľov mäsa Jan Katina, ktorý žiadosť o zápis podal.
Slovensko dokonca argumentuje, že pražská šunka sa u nás vyrába aj z hydiny. „Srbi nás požiadali o schválenie trojročného prechodného obdobia, počas ktorého sa by miestni výrobcovia prispôsobili zapisovanému štandardu alebo by svoje produkty premenovali. Žiaľ, v prípade Slovenska ide o úplné odmietanie zápisu pražskej šunky,“ hovorí Katina.
Európska komisia by mohla o námietkach rozhodnúť už v prvom štvrťroku. Výsledok je však podľa zväzu neistý.
Názov pražská šunka, ktorý pochádza zo 60. rokov 19. storočia, sa spájal s menom Antonína Chmela a jeho mäsiarstvom.
Od konca 19.storočia sa pražská šunka stala významným vývozným artiklom. Za komunistického režimu jej kvalita klesla a názov niesli aj výrobky, ktoré s pôvodnou šunkou mali málo spoločné.