Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom
BRATISLAVA. Naše potraviny sú iné ako rakúske a malo by sa to zmeniť, tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva. V novembri preto vykonalo nový test 22 slovenských a rakúskych potravín. Viac ako polovica mala iné zloženie.
Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná hovorí, že doteraz malo Slovensko málo dôkazov o rozdielnosti údajov, aby dokázalo Brusel presvedčiť, že je to naozaj problém. Dúfa, že s väčším množstvom dát sa to nakoniec podarí. V porovnávaní výrobkov chce pokračovať.
Do prieskumu rozdielnosti výrobkov sa majú zapojiť Česko, Bulharsko aj Rumunsko. Nespokojné sú aj Litva či Lottyšsko.

Viac ako polovica bola iná
"Európska komisia sa určite bude brániť. Spotrebiteľ však očakáva rovnakú kvalitu tej istej značky bez ohľadu na krajinu výroby alebo nákupu. Argument, že spotrebitelia uprednostňujú rozličné regionálne chute, neobstojí," povedala Matečná s tým, že Slováci určite neočakávajú, že dostanú umelé sladidlá, farbivá, viac éčok či menej mäsa.
Štátna veterinárna a potravinová správa sa teda v novembri minulého roka vybrala a kúpila v Bratislave a v prihraničných rakúskych mestách Hainburg a Kittsee 22 potravín rovnakej značky od nadnárodných firiem.