SME

Londýnske reštaurácie sa pozerajú do budúcnosti. S obavami

Majiteľom reštaurácii priťažil brexit.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR, AP)

LONDÝN. Reštaurácie v Londýne sa v týchto dňoch snažia nahliadnuť do budúcnosti a odhadnúť, na čo sa majú pripraviť. A to, čo vidia, sa mnohým nepáči.

"Rok 2017 ma ako prevádzkovateľa reštaurácií desí," skonštatoval Russell Norman, spolumajiteľ populárneho mini reťazca talianskych reštaurácií Polpo. Podľa neho môže toto odvetvie zažiť skutočnú búrku.

Žije, no s obavami

Londýnska "reštauračná scéna" je dnes nepochybne živšia a oveľa pulzujúcejšia ako v minulosti. Svedčí o tom aj fakt, že vlani pribudol v Londýne rekordný počet nových prevádzok. A hoci mnohí šéfkuchári dúfajú, že sa im bude aj tento rok dariť, zároveň sa obávajú čoraz väčšieho počtu prekážok.

SkryťVypnúť reklamu

Dôvodom je vlaňajšie referendum o odchode Británie z Európskej únie (EÚ). Navyše, premiérka Theresa Mayová tento rok oznámila, že Británia opustí aj jednotný európsky trh a jej vláda si za svoju prioritu zvolila kontrolu migrácie.

To je zlá správa pre reštaurácie na britských ostrovoch, ktoré sú veľmi závislé od kuchárov, čašníkov aj hostí z Francúzska, Talianska či Španielska. Obávajú sa, že brexit prinesie reštrikcie na pracovnom trhu pre občanov z Európskej únie (EÚ).

Okrem toho britská libra po referende citeľne oslabila a reštaurácie musia teraz platiť oveľa vyššie účty za import vína a lahôdok zo zahraničia. Ceny niektorých vín sa podľa Normana zvýšili až o 10 %. A ceny základného tovaru, ako je napríklad olivový olej, dosiahli niekoľkoročné maximá.

SkryťVypnúť reklamu

Vyššie dane

Ako by to nestačilo, musia majitelia reštaurácií zhltnúť ďalšiu horkú pilulku - vyššie dane z majetku, ktoré vstúpia do platnosti 1. apríla. Niektoré reštaurácie sa chystajú premietnuť väčšie výdavky do cien svojho menu, prípadne sa pokúsia nájsť nejakú oblasť, kde by ešte mohli ušetriť.

"Čo myslíte, prečo nevidno personál v uniformách alebo obrusy v reštauráciách," odpovedal Chris Yates, riaditeľ siete reštaurácií Angela Hartnett, na otázku, kde sa dá ešte ušetriť.

Dôsledky brexitu tak začínajú nadobúdať jasnejšie kontúry, aspoň v reštauračnom biznise. Precenenie nehnuteľností, vyššie dane a náklady na personál budú mať pravdepodobne rovnaký, ak nie väčší, vplyv na rast cien jedál, ako zdraženie vstupných surovín, domnievajú sa experti.

SkryťVypnúť reklamu

Manažéri reštaurácií majú obavy aj z nedostatku zamestnancov. Zatiaľ ho veľmi nepocítili, ale podľa údajov, ktoré zverejnil britský štatistický úrad v stredu 15. februára, počet pracovníkov z EÚ na britských ostrovoch v poslednom kvartáli 2016 klesol najstrmšie za päť rokov.

Mnoho cudzincov

Reštaurácia Galvin at Windows, navrchu londýnskeho hotela Hilton na Park Lane, zamestnáva vyše 70 ľudí, z toho len dvaja sú Briti. V Grain Store, na King's Cross, je zo 70 pracovníkov len 8 občanov Británie a vo Wolseley na Piccadilly pochádza 62 % zamestnancov z Európy.

"Som zvedavý, čo sa stane," povedal Fred Sirieix, generálny manažér Galvin at Windows pôvodom z Francúzska, ktorý má problémy nájsť britský personál.

Aj Jeremy King zo spoločnosti Corbin & King, ktorá vlastní niekoľko vychytených reštaurácií v Londýne, potvrdil, že práca v tomto biznise nie je pre Britov prácou snov. Referendum o brexite malo pritom zlý vplyv na morálku európskych zamestnancov. Mnohí sa cítili nevítaní a vrátili sa domov. Obmedzenie voľného pohybu osôb preto považuje za katastrofu pre toto odvetvie služieb. A rovnaký názor majú aj mnohí jeho kolegovia.

Brexit

Súvisiace témy: Európska únia
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  1. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  2. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  3. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  4. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  6. Apolka horí!
  7. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  8. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 145
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 948
  3. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 393
  4. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 160
  5. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 138
  6. Keď sa z brigády stane kariéra 3 989
  7. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 3 311
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 1 743
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Automobilku ochromil kybernetický útok na začiatku septembra.


SITA
Výrobné priestory v závode Jaguar Land Rover v Nitre.

Výrobu narušil kybernetický útok.


TASR
Peruánska rieka Nanay.

Hromadí sa v rybách a ľuďoch, čo vedie k vývojovým poškodeniam.


TASR
Jozef Božík.

Návrh uberá samosprávam 246 miliónov eur.


TASR
  1. INESS: Zdravotná starostlivosť v USA: Mýtus voľného trhu
  2. Juraj Jevin: Kde je minister financií?
  3. Teodor Dlužanský: Ako Fico suverénne konsoliduje?
  4. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú.
  5. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  6. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  7. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  8. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 168
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 15 832
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 9 783
  4. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 6 662
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 6 059
  6. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 5 097
  7. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 4 835
  8. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 4 817
  1. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  2. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  3. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  4. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  5. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  6. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  7. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  8. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
SkryťZatvoriť reklamu