SME
Nedeľa, 22. máj, 2022 | Meniny má Júlia, Juliána

Londýnske reštaurácie sa pozerajú do budúcnosti. S obavami

Majiteľom reštaurácii priťažil brexit.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR, AP)

LONDÝN. Reštaurácie v Londýne sa v týchto dňoch snažia nahliadnuť do budúcnosti a odhadnúť, na čo sa majú pripraviť. A to, čo vidia, sa mnohým nepáči.

"Rok 2017 ma ako prevádzkovateľa reštaurácií desí," skonštatoval Russell Norman, spolumajiteľ populárneho mini reťazca talianskych reštaurácií Polpo. Podľa neho môže toto odvetvie zažiť skutočnú búrku.

Žije, no s obavami

Londýnska "reštauračná scéna" je dnes nepochybne živšia a oveľa pulzujúcejšia ako v minulosti. Svedčí o tom aj fakt, že vlani pribudol v Londýne rekordný počet nových prevádzok. A hoci mnohí šéfkuchári dúfajú, že sa im bude aj tento rok dariť, zároveň sa obávajú čoraz väčšieho počtu prekážok.

SkryťVypnúť reklamu

Dôvodom je vlaňajšie referendum o odchode Británie z Európskej únie (EÚ). Navyše, premiérka Theresa Mayová tento rok oznámila, že Británia opustí aj jednotný európsky trh a jej vláda si za svoju prioritu zvolila kontrolu migrácie.

To je zlá správa pre reštaurácie na britských ostrovoch, ktoré sú veľmi závislé od kuchárov, čašníkov aj hostí z Francúzska, Talianska či Španielska. Obávajú sa, že brexit prinesie reštrikcie na pracovnom trhu pre občanov z Európskej únie (EÚ).

Okrem toho britská libra po referende citeľne oslabila a reštaurácie musia teraz platiť oveľa vyššie účty za import vína a lahôdok zo zahraničia. Ceny niektorých vín sa podľa Normana zvýšili až o 10 %. A ceny základného tovaru, ako je napríklad olivový olej, dosiahli niekoľkoročné maximá.

SkryťVypnúť reklamu

Vyššie dane

Ako by to nestačilo, musia majitelia reštaurácií zhltnúť ďalšiu horkú pilulku - vyššie dane z majetku, ktoré vstúpia do platnosti 1. apríla. Niektoré reštaurácie sa chystajú premietnuť väčšie výdavky do cien svojho menu, prípadne sa pokúsia nájsť nejakú oblasť, kde by ešte mohli ušetriť.

"Čo myslíte, prečo nevidno personál v uniformách alebo obrusy v reštauráciách," odpovedal Chris Yates, riaditeľ siete reštaurácií Angela Hartnett, na otázku, kde sa dá ešte ušetriť.

Dôsledky brexitu tak začínajú nadobúdať jasnejšie kontúry, aspoň v reštauračnom biznise. Precenenie nehnuteľností, vyššie dane a náklady na personál budú mať pravdepodobne rovnaký, ak nie väčší, vplyv na rast cien jedál, ako zdraženie vstupných surovín, domnievajú sa experti.

SkryťVypnúť reklamu

Manažéri reštaurácií majú obavy aj z nedostatku zamestnancov. Zatiaľ ho veľmi nepocítili, ale podľa údajov, ktoré zverejnil britský štatistický úrad v stredu 15. februára, počet pracovníkov z EÚ na britských ostrovoch v poslednom kvartáli 2016 klesol najstrmšie za päť rokov.

Mnoho cudzincov

Reštaurácia Galvin at Windows, navrchu londýnskeho hotela Hilton na Park Lane, zamestnáva vyše 70 ľudí, z toho len dvaja sú Briti. V Grain Store, na King's Cross, je zo 70 pracovníkov len 8 občanov Británie a vo Wolseley na Piccadilly pochádza 62 % zamestnancov z Európy.

"Som zvedavý, čo sa stane," povedal Fred Sirieix, generálny manažér Galvin at Windows pôvodom z Francúzska, ktorý má problémy nájsť britský personál.

Aj Jeremy King zo spoločnosti Corbin & King, ktorá vlastní niekoľko vychytených reštaurácií v Londýne, potvrdil, že práca v tomto biznise nie je pre Britov prácou snov. Referendum o brexite malo pritom zlý vplyv na morálku európskych zamestnancov. Mnohí sa cítili nevítaní a vrátili sa domov. Obmedzenie voľného pohybu osôb preto považuje za katastrofu pre toto odvetvie služieb. A rovnaký názor majú aj mnohí jeho kolegovia.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (22. 5. 2022)
USD 1.058
AUD 1.498
CZK 24.670
JPY 135.340
CAD 1.353
GBP 0.848
HUF 382.930
PLN 4.637
CHF 1.028
SEK 10.492

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  2. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  3. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  4. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  5. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  6. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  7. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  8. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  1. Prečo potrebujeme udržateľné riešenia v oblasti mobility?
  2. Gestačný diabetes mellitus
  3. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  4. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  5. Do finále McDonald´s Cupu sa prebojovalo mužstvo z Víťaza
  6. Garmin vyrobil cykloradar Varia RCT715 s bezpečnostnou kamerou
  7. Obľúbená pracovná agentúra Work Service nezmizla
  8. Župné mestečko ovládne krajské mesto aj celý Abov. Už zajtra
  1. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 6 671
  2. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 4 300
  3. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 4 293
  4. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 3 184
  5. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 022
  6. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 412
  7. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 352
  8. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 013

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  2. Jana Melišová: Ako ovplyvňujú sankcie voči Rusku svetový obchod? Sú obavy z rastu cien reálne?
  3. Jiří Ščobák: Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?
  4. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  5. Jiří Ščobák: Ako získať peniaze na rozbeh startupu? Odborníci radia
  6. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  7. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  8. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 228
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 11 091
  3. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 9 653
  4. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 227
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 3 838
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 836
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 3 078
  8. EQUUS: Inovácie v lesnom hospodárstve prichádzajú aj zo Slovenska. V čom sme najlepší? 2 073
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  3. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  5. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  6. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

McDonald's v Rusku končí.

McDonald's odchádza z ruského trhu.


TASR 19 h
Pred ruskou agresiou na Ukrajine sa dovážali spoza východnej hranice Slovenska zväčša suroviny pre fabriky, teraz sú to hlavne obilniny a oleje.

Pomohol by logistický park v lokalite Bočiar.


a 1 ďalší 20. máj

Pripájajú sa k štrajkovej pohotovosti.


20. máj

Počas dvoch dní ho predstavia vo viacerých slovenských mestách.


SITA 20. máj

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Odporúča sa zobrať dnes hypotéku? Ako myslia a čo robia banky na Slovensku?
  2. Jana Melišová: Ako ovplyvňujú sankcie voči Rusku svetový obchod? Sú obavy z rastu cien reálne?
  3. Jiří Ščobák: Rozhovor: Ako mám budovať finančnú rezervu a žiť lepší život?
  4. Jiří Ščobák: Analytici odpovídají: Kolik mám investovat do krypta? Které mi doporučují? Budou kryptoměny v roce 2022 prosperovat?
  5. Jiří Ščobák: Ako získať peniaze na rozbeh startupu? Odborníci radia
  6. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  7. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  8. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 228
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 11 091
  3. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 9 653
  4. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 5 227
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 3 838
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 3 836
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 3 078
  8. EQUUS: Inovácie v lesnom hospodárstve prichádzajú aj zo Slovenska. V čom sme najlepší? 2 073
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  3. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  5. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  6. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
SkryťZatvoriť reklamu