SME

Londýnske reštaurácie sa pozerajú do budúcnosti. S obavami

Majiteľom reštaurácii priťažil brexit.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR, AP)

LONDÝN. Reštaurácie v Londýne sa v týchto dňoch snažia nahliadnuť do budúcnosti a odhadnúť, na čo sa majú pripraviť. A to, čo vidia, sa mnohým nepáči.

"Rok 2017 ma ako prevádzkovateľa reštaurácií desí," skonštatoval Russell Norman, spolumajiteľ populárneho mini reťazca talianskych reštaurácií Polpo. Podľa neho môže toto odvetvie zažiť skutočnú búrku.

Žije, no s obavami

Londýnska "reštauračná scéna" je dnes nepochybne živšia a oveľa pulzujúcejšia ako v minulosti. Svedčí o tom aj fakt, že vlani pribudol v Londýne rekordný počet nových prevádzok. A hoci mnohí šéfkuchári dúfajú, že sa im bude aj tento rok dariť, zároveň sa obávajú čoraz väčšieho počtu prekážok.

SkryťVypnúť reklamu

Dôvodom je vlaňajšie referendum o odchode Británie z Európskej únie (EÚ). Navyše, premiérka Theresa Mayová tento rok oznámila, že Británia opustí aj jednotný európsky trh a jej vláda si za svoju prioritu zvolila kontrolu migrácie.

To je zlá správa pre reštaurácie na britských ostrovoch, ktoré sú veľmi závislé od kuchárov, čašníkov aj hostí z Francúzska, Talianska či Španielska. Obávajú sa, že brexit prinesie reštrikcie na pracovnom trhu pre občanov z Európskej únie (EÚ).

Okrem toho britská libra po referende citeľne oslabila a reštaurácie musia teraz platiť oveľa vyššie účty za import vína a lahôdok zo zahraničia. Ceny niektorých vín sa podľa Normana zvýšili až o 10 %. A ceny základného tovaru, ako je napríklad olivový olej, dosiahli niekoľkoročné maximá.

SkryťVypnúť reklamu

Vyššie dane

Ako by to nestačilo, musia majitelia reštaurácií zhltnúť ďalšiu horkú pilulku - vyššie dane z majetku, ktoré vstúpia do platnosti 1. apríla. Niektoré reštaurácie sa chystajú premietnuť väčšie výdavky do cien svojho menu, prípadne sa pokúsia nájsť nejakú oblasť, kde by ešte mohli ušetriť.

"Čo myslíte, prečo nevidno personál v uniformách alebo obrusy v reštauráciách," odpovedal Chris Yates, riaditeľ siete reštaurácií Angela Hartnett, na otázku, kde sa dá ešte ušetriť.

Dôsledky brexitu tak začínajú nadobúdať jasnejšie kontúry, aspoň v reštauračnom biznise. Precenenie nehnuteľností, vyššie dane a náklady na personál budú mať pravdepodobne rovnaký, ak nie väčší, vplyv na rast cien jedál, ako zdraženie vstupných surovín, domnievajú sa experti.

SkryťVypnúť reklamu

Manažéri reštaurácií majú obavy aj z nedostatku zamestnancov. Zatiaľ ho veľmi nepocítili, ale podľa údajov, ktoré zverejnil britský štatistický úrad v stredu 15. februára, počet pracovníkov z EÚ na britských ostrovoch v poslednom kvartáli 2016 klesol najstrmšie za päť rokov.

Mnoho cudzincov

Reštaurácia Galvin at Windows, navrchu londýnskeho hotela Hilton na Park Lane, zamestnáva vyše 70 ľudí, z toho len dvaja sú Briti. V Grain Store, na King's Cross, je zo 70 pracovníkov len 8 občanov Británie a vo Wolseley na Piccadilly pochádza 62 % zamestnancov z Európy.

"Som zvedavý, čo sa stane," povedal Fred Sirieix, generálny manažér Galvin at Windows pôvodom z Francúzska, ktorý má problémy nájsť britský personál.

Aj Jeremy King zo spoločnosti Corbin & King, ktorá vlastní niekoľko vychytených reštaurácií v Londýne, potvrdil, že práca v tomto biznise nie je pre Britov prácou snov. Referendum o brexite malo pritom zlý vplyv na morálku európskych zamestnancov. Mnohí sa cítili nevítaní a vrátili sa domov. Obmedzenie voľného pohybu osôb preto považuje za katastrofu pre toto odvetvie služieb. A rovnaký názor majú aj mnohí jeho kolegovia.

Brexit

Británia a EÚ sa na prelomovom londýnskom summite dohodli na novom pakte.


TASR 2
Ilustračné foto

Bol to prvý súdny obchodný spor od odchodu z EÚ.


SITA
Súvisiace témy: Európska únia
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Tridsať rokov učí ľudí šoférovať. Čo je problém dnešných vodičov?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 886
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 067
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 244
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 895
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 921
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 632
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 1 657
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac 1 594
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Cyklistický pruh na Vajanského nábreží.

Cyklocesty stavajú aj developeri.


78
Japonský premiér Šigeru Išiba.

Hlavný vyjednávač Tokia sľúbil, že bude pokračovať v rokovaniach.


TASR
Ilustračná snímka.

Ministerstvo hospodárstva pripravilo návrh zákona.


TASR
Logo spoločnosti Samsung Electronics pred sídlom v Soule.

Prevádzkový zisk za apríl až jún spoločnosti klesol.


SITA
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 25 049
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 19 258
  3. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 14 769
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 290
  5. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 10 784
  6. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 8 113
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 895
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 940
  1. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  2. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  3. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  4. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  5. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  6. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  7. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  8. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
SkryťZatvoriť reklamu