BRATISLAVA. Tatársky biftek a steaky budú môcť reštaurácie podávať bez toho, aby im hrozila niekoľkotisícová pokuta.
Ministerstvo zdravotníctva už zverejnilo vyhlášku, ktorá má povoliť predaj surového mäsa, ale napríklad aj surových vajíčok.
K vyhláške sa len v stredu začalo medzirezortné pripomienkovanie, ak ju ale schvália, platiť začne už od mája.

Na prepečení už netrvajú
Predávať surové mäso bude môcť každá reštaurácia, ktorá to dopredu ohlási regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, píše sa vo vyhláške.
Čo presne to bude znamenať, kedy treba ohlášku podať a či si tým reštaurácia neprivolá viac kontrol, zatiaľ nie je jasné. Úrad verejného zdravotníctva na tieto otázky nestihol do uzávierky odpovedať.
Vyhláška zároveň umožní, aby sa do týchto jedál pridávalo aj surové slepačie vajce.
„Musí však pochádzať zo schválených chovov a spĺňať požiadavky podľa osobitných predpisov. Slepačie vajcia sa musia ihneď použiť na prípravu pokrmu a pri rozbíjaní sa musí postupovať podľa zásad správnej výrobnej praxe,“ hovorí pripravovaná vyhláška.
Surové mäso, vajíčka alebo slabo prepečené steaky reštaurácie nesmú odkladať, ale okamžite po ich vyhotovení priniesť zákazníkom.
Ak bude reštaurácia predávať takéto jedlá, podľa nových pravidiel musí na ich riziká upozorniť v jedálnom lístku touto formulkou: