Dar habešského panovníka českým hostiteľom kuchári premenili na úžasnú hostinu. Tak príbeh opísal spisovateľ Bohumil Habal a do podoby filmu Obsluhoval som anglického kráľa zrealizoval Jiří Menzel.
Alexandr Burda, zástupca vedúceho Ústavu kúpeľníctva, gastronómie a turizmu na Filozoficko-prírodovedeckej fakulte Sliezskej univerzity v Opave, pripravoval návrh zážitkového menu z jedál, ktoré „hrali“ vo filmoch oscarového režiséra Jiřího Menzela.
Spolu s Pavlom Václavíkom, šéfkuchárom reštaurácie Vyhlídka v kúpeľnom hoteli Lanterna vo Veľkých Karloviciach na Valašsku na východnej Morave, museli improvizovať.
V Česku sa dalo kúpiť mäso zo žraloka aj z krokodíla, ale ťavie nie. Preto uvažovali o chutnom krehkom mäse antilopy losej, ktorá sa v Česku chová aj v Školskom poľnohospodárskom podniku Lány vedenom Fakultou tropického poľnohospodárstva Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe.
“Kuchárov, čašníkov i terapeutov zo Slovenska by potrebovali aj viac.
„
Ani antilopie mäso však momentálne nebolo. Ak chceli mať na jedálnom lístku aj exotiku, tak sa obaja milovníci gastronomických nápadov museli zhodnúť na roštenke na habešský spôsob zo zebry. Vyhlídka patrí do prvej dvadsiatky certifikovaných top reštaurácií z gastronomického projektu Czech Specials, ktorý podporuje aj štátna agentúra CzechTourism.