Šťastní pacienti
Byť chorý nie je ktoviečo. Ak ste však Holanďan, Švajčiar alebo Nór, ste na tom výrazne lepšie ako zvyšok ľudí v Európskej únii. Medzinárodný výskum European Health Consumer Index (EHCI) 2016, ktorý porovnával zdravotné systémy, si posvietil na systém verejného zdravotníctva z pohľadu pacienta. V tridsiatich piatich krajinách sledoval, ako k peniazom pristupujú jednotlivé štátne rozpočty.
Pacientske raje majú podľa Tomáša Szalaya zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku, pochopiteľne, najviac dotácií a finančných prostried kov. Zaujímavé je však, ako s nimi vedia narábať. „Za relatívne málo peňazí dokázali zo systému dostať veľa muziky krajiny ako Macedónsko, Estónsko, Česká republika, Srbsko či Chorvátsko. Naopak, ako neefektívne sa javia Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko.“
Slovensko skončilo na dvadsiatom treťom mieste. Hoci k našim slabinám patrí prevencia a málo hodín telesnej výchovy na školách, v kvalite zdravotníctva sme na tom podobne ako Taliani. Maďari a Poliaci skončili za nami. Ale v efektivite využívania peňazí zo štátneho rozpočtu sme na tom údajne lepšie ako Nemci alebo Švajčiari.

Ako dlho budete žiť?
Odpoveď skrývajú teloméry, chvostíky, ktoré ukončujú každý chromozóm. Čím sú dlhšie, tým poskytujú lepšiu ochranu našej DNA. Teloméry nebezpečne skracujú napríklad spracované mäsové výrobky, biele pečivo, sladené nápoje či potraviny bohaté na stužený tuk. „Predlžuje“ ich ovocie a zelenina, orechy, strukoviny a potraviny bohaté na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Adelino tajomstvo
Na udeľovaní cien Grammy z jej výzoru odpadol takmer celý svet. Britská speváčka Adele výrazne schudla a jej tréner Pete Geracimo vysvetľuje, čo pri vykresávaní štíhlej figúry skutočne funguje. Zástanca intervalovej tréningovej metódy HIIT, pri ktorej človek posilňuje s vlastnou hmotnosťou, radí hýbať sa tak často, ako sa dá.

Útočníci v kuchyni
Kúpili ste kurča a šup s ním pod vodu. Odkvapkať, nakrájať a vhodiť na rozpálenú panvicu. Podľa odborníkov na bezpečnosť potravín z Drexelovej univerzity by sme ale nemali umývať surové kurča pred varením.
Kampylobaktér sa z mäsa pod tečúcou vodou ľahko rozpráši po celej kuchyni, upozorňuje portál Livescience.com. Môže doletieť na kuchynskú dosku, utierky, jedlo či riad a podráždiť črevný trakt podobne ako črevná viróza.
Pri práci so surovým mäsom by ste mali podľa odborníkov dodržiavať tieto pravidlá: nemusíte ho umývať, tepelná úprava baktérie zničí, po manipulácii s ním si umyte ruky horúcou vodou a mydlom, rukami, ktorými ste sa ho dotýkali, je nebezpečné chytať potraviny, ktoré neprejdú tepelnou úpravou (chlieb, zelenina na šalát), na krájanie vyčleňte osobitnú dosku, ostatné potraviny krájate na inej. pripravila