BRATISLAVA. Brazílske mäso, ktoré nie je v poriadku, sa našlo pri kontrolách aj na Slovensku.
Informovala o tom šéfka ministerstva pôdohospodárstva Gabriela Matečná, za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša. Nedostatky sa podľa nich našli u 17 druhov týchto (mäsových) potravín.
Ministerstvo podľa nej nariadilo minulý týždeň kontroly, najmä v obchodnej sieti.
"Veterinárna správa pozastavila predaj 237 produktov a vykonala testy 82 vzoriek, pričom testy pokračujú aj naďalej. Ukázalo sa, že naša predvídavosť a snaha o ochranu spotrebiteľa bola oprávnená. Kontroly preukázali, že na Slovensku sa nachádzajú dva výrobky brazílskeho pôvodu zapojené do škandálu, napriek tomu, že EÚ tvrdila, že takéto produkty v Únii nie sú," vraví Matečná.
"Desať zo 66 senzorických vyšetrení nevyhovelo, išlo o kuracie pečienky. Päť zo 60 mäsových prípravkov, označených ako kuracie mäso taktiež nevyhovelo," priblížila ministerka.
"Testy na konzervačné látky, teda chemikálie, ako aj na prítomnosť salmonely, ešte stále prebiehajú. Vzhľadom na závažnosť zistení je na Slovensku pozastavený predaj aj z inkriminovaného brazílskeho závodu. Vyzývam preto všetkých spotrebiteľov, aby si na obaloch mäsových výrobkov pozorne čítali pôvod mäsa na výrobkoch," povedala. Podľa Matečnej sa 80 percent mäsa z Brazílie do EÚ dováža cez Holandsko.
Matečná zároveň vyzvala všetkých zákazníkov reštaurácií, ale aj rodičov detí v školských zariadeniach, aby sa pýtali na pôvod mäsa, pretože do nich nesiaha kompetencia veterinárnej a potravinovej správy. "Nedokážeme preto vylúčiť, že takéto mäso mohlo byť distribuované do týchto zariadení," upozornila.

Rozbredlé, so zmenou farby
Kuracie brazílske pečienky, ktoré kontrolovali kontrolóri, boli podľa Bíreša "rozbredlé", so zmenou farby, obsahovali dokonca žlčové mechúriky.
"Jasný škandál je, uvádzať na trh mäso, ktoré je nasolené. Ak sa do mäsa niečo pridáva, je to už prípravok. To sme tiež zistili v piatich prípadoch, že mäso bolo cielene nasolené," povedal.
Nedostatky veterinári podľa neho zistili "najmä vo väčších obchodných reťazcoch a v skladoch", s ktorými sa začne správne konanie. Kontroly sa vykonávali aj u tzv. iných prevádzok, napríklad vo výrobniach, či v malých dedinských obchodoch.
"Množstvové sumáre ešte len urobíme. Môžem však povedať, že na počet obyvateľov sme v EÚ krajinou, čo dováža z Brazílie veľa mäsa. Hovädzieho mäsa sa dováža 240 ton ročne a alarmujúce množstvo hydinového mäsa, ktorého sa dováža za rok okolo 9000 ton," dodal dnes Bíreš.

Najväčší svetový vývozca
Brazília je podľa ministerstva najväčší svetový vývozca červeného mäsa a svoje mäsové výrobky, ako aj produkciu vyváža do 150 krajín sveta.
Výsledkom dvojročnej akcie federálnej polície bolo obvinenie viac ako 100 ľudí z korupcie a brania úplatkov, pozastavenie prevádzky 21 mraziarenských závodov a obvinenie 33 skorumpovaných inšpektorov, ktorí povoľovali spracovanie mäsa po záruke a napadnuté salmonelózou.
Domáci spracovatelia a vývozcovia roky predávali pokazené hovädzie a hydinové mäso, polícia okamžite uzavrela tri továrne.
Medzi obvinenými firmami je aj najväčší svetový vývozca hovädzieho mäsa - spoločnosť JBS a popredný brazílsky producent hydinového mäsa BRF. Podľa polície používali výrobcovia kyseliny a ďalšie chemikálie, aby zamaskovali, že tovar je pokazený.
V niektorých prípadoch dokonca do hydinového mäsa primiešavali pre zisk aj zemiaky, vodu či lepenku. Niektoré exportné dodávky vykazovali stopy salmonely.