BRATISLAVA. Keď sa pred dvoma týždňami objavili v Bratislave tony nakazenej brazílskej kuraciny, začalo sa ešte intenzívnejšie hovoriť o tom, prečo jeme toľko dovezených potravín neznámej kvality.
Slovensko je pri niektorých potravinách úplne sebestačné, farmári ich vedia vyrobiť toľko, koľko domácnosti spotrebujú. Ľudia však často uprednostnia mäso z Brazílie, vajcia z Poľska alebo cukor z Česka a slovenské výrobky sa musia vyviezť do cudziny.
Čo vieme o potravinovej sebestačnosti Slovenska, kde zlyháva a ktorých potravín máme nadbytok?

Kukurice na rozdávanie
Medzi potraviny, ktoré by sme vôbec nemuseli dovážať, patria napríklad obilniny, vajcia či cukor.
Pšenice, jačmeňa a kukurice sa vyrobí toľko, že nielenže pokryjú domácu spotrebu, ale presiahnu ju o 55 percent. Nevyužitého ostáva 2,5 milióna ton obilia, zistila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.
Dovoz potravín
Z ktorých krajín sa najčastejšie dovážajú základné potraviny:
- vajcia - Poľsko,
- hydinové mäso - Poľsko, Maďarsko, Česko, Brazília,
- bravčové mäso - Česko, Nemecko, Poľsko, Španielsko,
- maslo - Nemecko, Poľsko,
- zemiaky - Česko, Francúzsko, Nemecko,
- jablká - Poľsko, Taliansko.
Zdroj: SPPK, potravinárske zväzy
„Pri takomto množstve nie je predpoklad, že by sme ho spotrebovali buď na potravinárske, alebo kŕmne účely,“ vysvetľuje hovorkyňa komory Jana Holéciová.
V živočíšnej výrobe sa spotrebuje len okolo 450-tisíc ton obilia, preto sa zvyšok musí vyviezť do zahraničia.
Pokryť potreby ľudí by Slovensko dokázalo aj pri cukre. Po roku 1989 síce z desiatich cukrovarov ostali iba dva – Považský cukrovar a Slovenské cukrovary, no spolu dokážu vyrobiť až 200-tisíc ton cukru. Ročná spotreba ľudí je približne 180 až 190-tisíc ton.