BRATISLAVA. Zákazníkom by sa už nemalo stať, že si v obchode kúpia rožky označené ako čerstvé a nájdu v nich malé kúsky ľadu.
Štát chce obchodom prikázať, aby prísnejšie oddeľovali čerstvé pečivo od dopečeného alebo rozmrazeného.
K vyhláške, ktorá má zmeny zaviesť od augusta, aktuálne prebieha pripomienkové konanie. Vyberáme tri najdôležitejšie navrhované zmeny.

1. Čerstvé len do 12 hodín
V súčasnosti platí, že obchody môžu označovať ako čerstvé iba také chleby, rožky či žemle, ktoré im pekári dovezú do 24 hodín od upečenia a nie sú predpečené z polotovarov. Pekárne ich teda môžu vyrobiť aj deň predtým, ako ich rozvezú do obchodov.
Zmeny pri predaji pečiva
Čo je čerstvé v súčasnosti:
„Pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia predpečenia a ponúka sa spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín po upečení.“
Čo bude čerstvé po novom:
„Pekársky výrobok, ktorý sa vyrába bez použitia predpečenia a ponúka sa spotrebiteľovi pri skupine chlieb do 24 hodín od upečenia a pri skupine pečivo do 12 hodín od upečenia bez použitia konzervačných látok.“
(Zdroj: Vyhláška o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách a návrh novej vyhlášky.)
Po novom má ostať 24-hodinová lehota iba pri chleboch, ostatné pečivo sa má do obchodov doviezť už do 12 hodín. Inak nemôže dostať nálepku „čerstvé“.
Pridáva sa aj podmienka, že čerstvé má byť len pečivo bez konzervačných látok. Zatiaľ nie je jasné, či ich nesmú obsahovať ani vstupné suroviny, napríklad margarín.
Ministerstvo pôdohospodárstva tým chce dosiahnuť, aby sa chlieb a pečivo dostali k zákazníkom v čo najčerstvejšom stave.
Získajú na tom najmä spotrebitelia, myslí si výkonný riaditeľ Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Bohumír Sabo.
„Pekárom to však spôsobí komplikácie. Predstavte si, že máte 50 odberných miest a musíte si pečivo pripraviť v istom predstihu. A budete ho musieť rozviezť do 12 hodín, inak ho nebudú môcť označiť ako čerstvé,“ hovorí Sabo.