Agentúrnu správu sme nahradili článkom SME.
BRATISLAVA. Podávanie tatárskeho bifteku, krvavých steakov či surových vajíčok prechádza od 1. júna zmenami.
Kým doteraz ich pripravovali „načierno“ a nikto ich nekontroloval, po novom budú musieť dodržiavať niekoľko pravidiel a hlásiť sa štátnym hygienikom.
“Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.
„
Nečakať, podávať hneď
Od júna sa mení vyhláška, ktorá upravuje predaj nedopečeného mäsa.
„Reštauráciám sa za istých podmienok povoľuje pripravovať pokrmy z tepelne nespracovaného alebo čiastočne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov,“ hovorí Iveta Trusková, vedúca odboru hygieny výživy Úradu verejného zdravotníctva.
Podmienkou je, aby to reštaurácie nahlásili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, pod ktorý spadajú a aby na riziká takto pripravených jedál upozornili v jedálnom lístku. Musia do nich napísať túto formulku:
„Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“
Hygienici ďalej vyžadujú, aby surové vajíčka v jedlách pochádzali len z registrovaných a kontrolovaných chovov a aby sa surové mäso pripravovalo v hygienických podmienkach a okamžite po príprave podávalo.
„Zároveň upozorňujeme, že tepelne nespracované pokrmy nemožno pripravovať ani podávať v stánkoch s rýchlym občerstvením či v závodnom stravovaní,“ dodáva Trusková.

Konečne?
Tatársky biftek a ďalšie jedlá zo surového mäsa sa tak konečne vrátia do reštaurácií a budú sa môcť predávať legálne, komentuje Zväz hotelov a reštaurácií.
„Teší nás, že je upravená vyhláška v platnosti už od júna, čo znamená, že počas letnej turistickej sezóny môžeme klientom ponúknuť túto obľúbenú pochúťku,“ hovorí generálny manažér zväzu Marek Harbuľák, ktorý sa v najbližších týždňoch chystá robiť semináre po Slovensku, aby reštauráciám nové pravidlá vysvetlil.
Vyhláška, ktorá zakazovala podávanie surového mäsa a vajíčok, platila na Slovensku už od roku 2007. Hygienici ju obhajovali tým, že po zjedení surového mäsa hrozia človeku rôzne zdravotné problémy, napríklad vracanie, bolesti brucha, zvýšená horúčka, hnačky. V prípade žien dokonca riziko potratu a deti môžu po zjedení takéhoto mäsa aj zomrieť.
Reštauráciám za podávanie tataráku hrozila pokuta od 150 eur do 20-tisíc eur. Napriek tomu stovky z nich na celom Slovensku tatarák a steaky predávali za desiatky eur.
Tlak na zlegalizovanie surového mäsa vytvorili Slováci vlani v septembri, keď sa v Bratislave uskutočnil tatarákový festival. Ľudia mali chodiť do vybraných reštaurácií, ochutnávať surovú hovädzinu a nakoniec vybrať, ktorý tatarák im chutil najviac.
Hygienici však do týchto reštaurácií prišli, začali správne konanie a pohrozili majiteľom pokutami. Následne sa na internete spustila petícia za povolenie tataráku a ľudia žiadali úrady, aby zastaranú vyhlášku zmenili.