SME

Poctivá práca a pôvodné postupy. Rezbár a hrnčiar hovoria, že ich práca je stále živá

Fabriky nikdy nenahradia poctivých remeselníkov.

Oplatí sa uplatňovať pôvodné postupy pri práci s hlinou a drevom? Alebo sa všetko vyrába v ohromných fabrikách a státisícových nákladoch? Rozprávali sme sa s dvojicou remeselníkov, rezbárom a hrnčiarom a zisťovali sme, či sú tradičné a poctivé remeslá ešte stále živé.

Rezbár Ivan Slezák: Keď idete do toho naplno, so srdcom, ľudia to vycítia

Predstavte si, že prídete domov a poviete manželke, že v práci dávate výpoveď, pretože sa idete živiť rezbárčinou. Takéto vysvetlenie dal svojej žene rezbár Ivan Slezák. Ale nikdy to neoľutoval.

“Manželka s mojím rozhodnutím súhlasila, no vnútorne som cítil jej obavy a určitú neistotu, či dokážem zabezpečiť rodinu,” spomína dnes Ivan Slezák. “Ale pre mňa to nebola neistota. Keď človek uverí v seba, zacíti, čo má vo svojich rukách, tak z toho získa silný pocit istoty.”

“Kedysi som začal kreslením,” spomína. Ibaže potom ho to z umeleckých smerov odvialo na vojenskú školu, pretože chcel byť kuchár a to bola jedna z možností, kde sa dalo vyučiť. “Varenie je tiež v podstate umenie, keď k tomu tak pristupujete. Je to alchýmia, kde musíte pracovať aj s ingredienciami aj s citom,” hovorí.

Potom sa jedného dňa dostal k drevu. “Zrazu som precítil tú famóznu energiu, ktorú má drevo. Postupne ma to tak oslovilo, že som začal robiť len s drevom.”

Začínal len tak, popri práci, najskôr iba pre radosť. Potom k drevu pridal aj drôty, naučil sa drotárske techniky a začal pripravovať kúsky aj na výstavy.

“Spojil som drevo, drôty a kameň, polodrahokamy a z toho sa vyvinula taká moja originálna výpoveď.”

Keď pribúdalo nielen klientov, ale aj ocenení z výstav, musel sa rozhodnúť, pretože dve práce sa ťahať nedalo. Tak sa rozhodol. Pomohli mu aj stretnutia s akademikmi, ktorí na výstavách pozitívne hodnotili jeho rezbárske diela a tak nadobudol ďalší kus sebavedomia. Veď aj krátko po našom stretnutí mu prišiel e-mail z Talianska, že získal ocenenie na prestížnej medzinárodnej súťaži.

“Každé drevo je iné, veľa rezbárov pracuje s lipou, ale ja mám rád orech, ale aj hrušku. Orech je síce veľmi tvrdý na opracovanie, ale má krásnu štruktúru. Je tam toľko obrazov a kazov, ktoré sa dajú krásne dotvoriť,” vysvetľuje a ruky sa mu hýbu, akoby sa dotýkali dreva, o ktorom práve rozpráva.

Nájsť dnes klientov pre rezbárske diela asi nie je jednoduchá práca, Ivan Slezák však vraví, že vždy prichádzali v pravý čas. “Pre mňa je najlepšie, keď sa objavím na výstavách alebo akciách. Keď ide človek do toho naplno, so srdcom, ľudia to vycítia. Osobný kontakt je najlepší marketing.”

Hrnčiar Gustáv Virág: Pec je elektrická, ale inak sa nič nezmenilo

Gustáv Virág patrí medzi najvýznamnejších slovenských hrnčiarov. Tvorí v Slovenskej Ľupči a za hrnčiarsky kruh si sadá takmer každý deň. “Baví ma to stále, čoby nie, ale už zdravie nevládze,” vysvetľuje s tým, že práca za hrnčiarskym kruhom je náročná, keďže je človek stále zohnutý a naklonený doprava.

Gustáv Virág pôvodne ani hrnčiarom byť nechcel. Keď chodil do umeleckej školy, tak so spolužiakmi ich to ťahalo skôr ku kresleniu a maľbe, priečilo sa im robiť s hlinou. Veľa roboty a ešte aj špina. Lenže keď už bolo treba sa za niečo vyučiť, jeho starká, ktorá žila v Slovenskej Ľupči, ho zobrala do dielne Emila Majnholda z neďalekej Ľubietovej. Vtedy to bol chýrny majster, jeden z najlepších. Povedal mladému Gustávovi, nech prinesie nejaké kresby. Doniesol, páčilo sa, tak sa z Gustáva Virága stal hrnčiar.

Keď sa ho pýtame, či dnes hrnčiarstvo zaniká, odpovie vetou svojho kamaráta: “On už pred pár rokmi povedal, že každý druhý holič je dnes keramikár.” Veľa nezamestnaných si dnes robí rekvalifikačné kurzy na keramikárov. Čo-to sa naučia, ale za štyri mesiace sa nedá pochytiť to, čo sa človek učí roky. “Potom za nami chodia, či aj nám niektorá keramika preteká. No nepreteká. Ale keď sa snažia ušetriť na vypaľovaní a namiesto na 1200 vypaľujú pri 900 stupňoch, tak potom to tak aj vyzerá. Ale nedajú si poradiť, veď v návode na glazúru majú uvedenú nižšiu teplotu.”

Gustáv Virág ešte stále predáva na trhoch. “Aj pred pár dňami sme sa vrátili z Východnej,” hovorí. Dnes majú ľudia záujem o klasickú keramiku, tanieriky, aj džbánky, hrnčeky. Majster keramikár si zaspomína, že najťažšie obdobie bolo krátko po revolúcii. Vtedy záujem o tradičnú keramiku upadol. “Jediné, čo sa predávalo, boli kvetináče. Celé dni som točil kvetináče, aby som sa uživil.”

Paradoxne však hovorí, že najlepšie sa mu ako keramikárovi robilo za totality. Robil vtedy pre štátny podnik, pracoval doma v dieľni, akurát musel vyrobiť za mesiac 810 krčiaškov. Keďže bol šikovný, vedel to urobiť za 15 dní a 15 dní mal potom voľno.

Zaspomína tiež na časy, keď sa vypaľovalo v poľnej, drevenej peci. “V ohnisku bolo 1700 stupňov, nemal som chlpy ani obočie, všetko bolo opálené. Aj hlinu sme si kedysi nemohli kúpiť v obchode. Išiel som si ju sám kopať, nanosiť, aj pripraviť,” vysvetľuje. Mať keramickú pec bola kedysi veľká investícia. Potrebovali ste aj špeciálnu prípojku elektriny, pretože taká pec spotrebuje veľa energie. A cena? Taká, že by ste za ňu postavili pomaly dom. Ale poľnú pec má vraj stále naloženú tovarom, hoci ju už niekoľko rokov nepoužil. Ale rozmýšľa, že možno ju ešte časom zapáli.

“Robím to už 47 rokov, ale stále sa učím. Stále prichádzam na to, ako si niektoré veci zjednodušiť, alebo ako ich urobiť lepšie. Pretože v hrnčiarstve jediné vylepšenie za celé roky je to, že už nemusím točiť kruhom nohami, ale mám elektrický. A tiež elektrickú pec. Nič ostatné sa ale nezmenilo,” hovorí a trochu sa aj poteší, že záujem o keramiku neustále rastie. Len keby to zdravie bolo lepšie. Viac o práci Gustáva Virága sa dozviete z nasledujúceho videa:

Poctivé pivo Veľkopopovický Kozel si váži a odmeňuje remeselníkov, ktorí stále vykonávajú svoje remeslo tradične a poctivo. Poznáte remeselníka, ktorý je poctivý a zaslúžil by si za to odmeniť? Dajte o ňom vedieť na www.odmena.kozel.sk. Vybraných remeselníkov Veľkopopovický Kozel odmení krčahom na pivo z výroby pána Virága, rovnakým, ako je na obrázku nižšie.

Tento článok vám prináša pivo Velkopopovický Kozel.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (25. 4. 2025)
USD 1.138
AUD 1.782
CZK 24.977
JPY 162.160
CAD 1.577
GBP 0.855
HUF 407.300
PLN 4.275
CHF 0.939
SEK 10.911

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 641
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 201
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 942
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 616
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 3 289
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 386
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 032
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 704
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 32 957
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 25 555
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 13 492
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 414
  5. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 292
  6. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum. 3 911
  7. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ? 3 840
  8. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 792
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Obchodný dom v Pekingu.

Diskutuje sa aj o zmiernení ciel v oblasti lízingu lietadiel.


TASR
Ilustračná fotografia.

Vývoj cien bude vo veľkej miere ovplyvnený obchodnou politikou USA.


TASR
Ilustračné foto.

Vývoj na trhu ovplyvňujú najmä očakávania, že OPEC+ urýchli zvyšovanie ťažby.


TASR 1
Autá na export z juhokórejského prístavu Pjongtek.

Blok sa snaží vyriešiť obchodné napätie s Washingtonom.


SITA
  1. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  2. Lukáš Čelinák: Fico pochoval slovenského tigra, chradne a vydáva sa na grécku cestu
  3. Martin Ondráš: Konečne lacné potraviny !
  4. Tadeáš Ďurica: Sprievodca "slovenskou sociálnou demokraciou"
  5. Michal Pavlík: Chaos okolo 2 % z dane skončil: Víťazstvom zdravého rozumu
  6. Milan Dubec: Buďte Obozretní: Čo Skrýva Spoločnosť, ktorá Vám Volá s Ponukou Kryptoinvestícií?
  7. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  8. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 32 957
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 25 555
  3. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 13 492
  4. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 9 414
  5. Ján Valchár: O Otíkovi Rákosníkovi v Bielom dome a žuvačke vo Vatikáne 4 292
  6. Dominik Sumbal: Ficove opatrenia vedú Slovensko do špirály ekonomického úpadku. Riešenia existujú – a volajú sa zodpovednosť a zdravý rozum. 3 911
  7. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ? 3 840
  8. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 3 792
  1. Radko Mačuha: Bombic začal verbálne útočiť na Fica. ( pozor vulgarizmy)
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu
  3. Věra Tepličková: Už aj ty... Kéry?
  4. INESS: Cena zamestnanca opäť narástla
  5. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  6. Tupou Ceruzou: Pápež František
  7. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  8. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
SkryťZatvoriť reklamu