Dáš si dve deci bieleho? Čokoládový koláč? Kúsok kvalitného syra? Človek s histamínovou intoleranciou musí na všetky tieto otázky odpovedať nie. Jedine, že by mu hostiteľ ponúkol bezhistamínové víno.
Histamínová intolerancia dokáže pacientovi zoškrtať jedálny aj nápojový lístok na nezávideniahodné minimum. Na čiernej listine sú aj alkoholické nápoje, pivo či víno.
Alkohol sa totiž vyrába kvasením, pri ktorom vzniká pre niektorých ľudí škodlivý histamín.
Pacient s histamínovou intoleranciou tak musí na obyčajnej párty či na grilovačke veľa vysvetľovať. Obávaný histamín sa totiž vyskytuje nielen vo víne či v pive, ale aj vo väčšine bežných potravín.
„Najhoršie sú asi kyslá kapusta, čokoláda, jahody, citrusy, štipľavé veci, kyslomliečne výrobky či vyzretý syr, paradajky, kuracie mäso a ryby, čerstvé kvasnice,“ vymenúva rizikové potraviny imunologička Veronika Pružincová z Pneumo – Alergo centra v Bratislave.
Víno síce nie je tým, čo pacientovi s diétou najviac chýba, môže ho však v spoločnosti „rehabilitovať“. „Zoberiem si z domu víno aj jedlo, ktoré môžem. A keď pijem a jem, som opäť plnohodnotým členom kolektívu,“ opisuje Petra Brondošová, ktorá s touto diagnózou bojuje tri roky.
Najprv diagnóza, potom e-shop
Víno pre histaminikov sa zatiaľ na Slovensku nevyrába. Dováža sa najmä z rakúskeho Burgenlandu, kde ho produkujú viaceré vinárstva. Jedným z dovozcov je manžel Petry Brondošovej.
Jeho vedľajší džob vznikol náhodou. Manželke s prísnou diétou chcel jednoducho urobiť radosť. „Na skúšku mi kúpil tri rôzne fľaše. Chodila som okolo nich s nedôverou,“ opisuje Petra.
Reakcia histaminika na rizikové potraviny totiž nebýva dvakrát príjemná. U každého sa prejavuje inak – nafukovaním, hnačkou, zápchou, bolesťami brucha. „Ale aj nádchou, svrbením, začervenaním očí, bolesťou hlavy či búšením srdca,“ spresňuje lekárka.