BRUSEL, BRATISLAVA. Chuť hranolčekov, ktoré sa predávajú v malých prevádzkach, napríklad pouličných stánkoch, sa nezmení. Príprava tohto zemiakového jedla sa síce má na jar zmeniť, aby sa v nej znížil obsah škodlivých rakovinotvorných látok, ale od menších prevádzok sa to nebude vyžadovať tak prísne.
Túto zmenu vyrokovalo Belgicko, kde sú zemiakové hranolčeky, ktoré sa predávajú v pouličných stánkoch, veľmi populárne medzi domácimi aj turistami.
Do nariadenia Európskej komisie o znižovaní zdraviu škodlivých látok sa totiž dostala po rokovaniach veta, že nové opatrenia sa „uplatňujú spôsobom, ktorý je primeraný veľkosti a typu zariadenia“.
Prísnejšie pravidlá tak môže vláda určiť napríklad na výrobu hranolčekov v potravinárskych podnikoch či vo veľkých reťazcoch s rýchlym občerstvením, slabšie zas pre pouličné občerstvenie. Belgicko sa tak vyhne tomu, aby z ulíc zmizli typické dvakrát fritované hranolčeky.
Nariadenia Európskej komisie o znižovaní zdraviu škodlivých látok musí ešte schváliť Európsky parlament a ministri členských štátov, účinnosť je plánovaná na jar.

Znižujú riziko rakoviny
Komisia nariadenie presadzuje po dohode s členským štátmi, aby sa znížil obsah takzvaného akrylamidu, čo je látka spôsobujúca rakovinu. Vzniká v potravinách s vysokým obsahom škrobu pri ich tepelnom spracovaní.