BRATISLAVA. Stojíte v obchode pri chladničke a premýšľate, ktoré maslo kúpiť? Po niekoľkých minútach siahneme po značka Rajo, podvedome totiž predpokladáte, že ide o tradičné slovenské maslo.
Maslo, aj napriek tomu, že firma Rajo má závod v Bratislave, sa však nepovažuje sa za slovenský produkt. Vyrába sa totiž v Nemecku.
Už od roku 2005 spoločnosť vyváža slovenskú smotana do Wasserburgu v Bavorsku a odtiaľ k nám naspäť dováža ‚tradičné‘ maslo. Vraj preto, že v Nemecku je jeho výroba rýchlejšia a modernejšia.
Tento príklad ilustruje, prečo sú len štyri z desiatich masiel na pultoch obchodov skutočne slovenské. Medziročne sa podiel skutočne slovenských masiel v ponuke obchodov znížil o šesť percent.
Slovenské pivo, zahraničné sladkosti
Vo všeobecnosti je na pultoch obchodov každým rokom menej slovenských výrobkov.