SME

Slovenské pivo, nemecké maslo a poľské mäso. Čo sa objavuje na našich pultoch?

Najväčšie zastúpenie slovenských produktov je medzi vodami a alkoholom.

Ilustračné foto. (Zdroj: SME Archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

BRATISLAVA. Stojíte v obchode pri chladničke a premýšľate, ktoré maslo kúpiť? Po niekoľkých minútach siahneme po značka Rajo, podvedome totiž predpokladáte, že ide o tradičné slovenské maslo.

Maslo, aj napriek tomu, že firma Rajo má závod v Bratislave, sa však nepovažuje sa za slovenský produkt. Vyrába sa totiž v Nemecku.

Už od roku 2005 spoločnosť vyváža slovenskú smotana do Wasserburgu v Bavorsku a odtiaľ k nám naspäť dováža ‚tradičné‘ maslo. Vraj preto, že v Nemecku je jeho výroba rýchlejšia a modernejšia.

Tento príklad ilustruje, prečo sú len štyri z desiatich masiel na pultoch obchodov skutočne slovenské. Medziročne sa podiel skutočne slovenských masiel v ponuke obchodov znížil o šesť percent.

Slovenské pivo, zahraničné sladkosti

Vo všeobecnosti je na pultoch obchodov každým rokom menej slovenských výrobkov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G4ZG4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Kaufland
Odoberať tému

Súvisiace témy: Obchod a nakupovanie, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu