Sobota, 22. február, 2020 | Meniny má Etela

Originálna vinotéka so svätojurskými vínami

Víno predať je ešte väčšie umenie, ako ho vyrobiť. V mestečku Svätý Jur to vedia. Majú svoje Vinocentum.

Atmosféra pred VinocentromAtmosféra pred Vinocentrom(Zdroj: Braňo Bahna)

Vínne cesty a eventy predávajú lokálen vína, ale vo Sväto Jure, mestečku pri Bratislave, vymysleli aj iný kumšt. Majú Vinocentrum, miestne odbytisko, originálne svojím spôsobom fungovania. Aj vďaka nemu má desať z tridsiatich miestnych malých vinárov stabilnú živnosť bez nutnosti ďalšieho zárobku.

Vincent Hupka patrí medzi najstarších svätojurských vinárov, jeho rodina sa vínom živí najmenej päť generácií. Naopak, Ondrej Matula je jedným z najmladších spomedzi jurských rodákov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Obaja práve prinášajú debničku svojho vína do Vinocentra, ktoré pred piatimi rokmi založil kolega vinár, pôvodným povolaním geodet a prisťahovalec z Bratislavy Braňo Bahna. „Predám tu polovicu z ročnej produkcie približne tritisíc litrov. Robí mi to meno,“ hovorí V. Hupka.

O. Matula zas vďačí Vinocentru za „povzbudivý začiatok“ vo svojom rodinnom biznise. „Keď som zdedil vinohrad, mal som ambíciu robiť to vo väčšom. Po troch rokoch rozbehu to už začíname robiť plnohodnotne, blížime sa k stabilnej produkcii 10-tisíc fliaš ročne, hoci všetky práce si robíme sami. Ale rozbeh bol citeľný aj vďaka Vinocentru,“ opisuje O. Matula

Viechaexpres.

Obaja budú mať o dva dni po našom rozhovore v pivnici „veniec“, hoci iba z plastu, pradávny symbol práva viechy, keď mal vinár povolené predávať víno zo svojej pivnice.

Veniec putoval z pivnice do pivnice, kým sa prestriedali všetci vinári, a tak to bude aj počas všetkých piatkov tohto leta v rámci novej akcie Vinocentra. Z Bratislavy a späť budú záujemcov voziť viechaexpresom – čo je tiež tohtoročná novinka.

Nový nápad vystrieda už tradičné štvrtky, keď vo Vinocentre nalieval vždy konkrétny vinár. Centrum organizuje aj ďalšie akcie na podporu predaja miestnych vín – firemné ochutnávky a privátne minivínne cesty po Svätom Jure na kľúč.

Ale aj bez týchto akcií sa priamo na mieste, v historickej vinárskej budove predá veľa fliaš miestnych vín. Pred ňou veniec visí neustále.

„Vo Svätojurskom vinohradníckom spolku je spolu 66 vinárov a asi 30 z nich vyrába víno takej kvality, ktorú tu chceme mať a zastupujeme ich,“ hovorí B. Bahna.

Od iných vinoték ho odlišuje príjemné prostredie, ale najmä ochutnávací systém predaja podľa vzoru vínnych ciest. Zákazník môže ochutnať zo desať vín z aktuálnej ponuky za štyri eurá a potom môže zakotviť pri jednom, ktoré mu zachutilo najviac, a kupovať ho ďalej po deci.

Prípadne si z neho nakúpi zopár fliaš do zásoby domov. K tomu si môže dať chuťovky z kvalitných syrov a domácich klobás alebo aj bezlepkové koláče z hrozna.

„Ľudia, ktorí k nám prídu, sú väčšinou nadšení. Prídu zas a privedú aj svojich známych a takto sa to šíri ďalej. Má to stále mierne stúpajúcu tendenciu,“ hovorí B. Bahna.

Nápoj s príbehom.

„Dobrého vína je veľa. Na ochutnávkach si ľudia vyberajú podľa vlastných preferencií. Keď natrafia na svoju chuť, tak si vezmú aj niekoľko fliaš. Ale ktoré víno zákazník ochutná?

To, ku ktorému dokáže vinár povedaťaspoň jednu vetu: Že je z najvyššie položeného vinohradu, zo storočného viniča alebo hrozna šliapaného v kadiach,“ opi-suje B. Bahna.

Vína v Svätom Jure príbeh jednoznačne majú. V kadiach sa hrozno nikde nešliape, no podľa B. Bahnu iba „zatiaľ“ nie. Robí sa však aj v tradičných drevených sudoch.

„Máme tu aj osemtisíc rokov starú gruzínsku metódu kvasenia na šupkách v keramických nádobách zakopaných v zemi. Amfory síce zatiaľ nemáme, ale viacerí vinári nechávajú aj biele vína dozrievať na šupkách. Víno potom dostane charakteristickú chuť a sfarbí sa dooranžova,“ opisuje majiteľ Vinocentra.

Komunita vinárov.

Úspech svätojurského centra vína a vinárov je podľa B. Bahnu výsledkom mnohých faktorov – okrem kvalitného viniča, zachovanej vinárskej tradície a nadšených vinárov je v tom aj genius loci historického mestečka i jeho blízkosť k Bratislave.

Najväčším tajomstvom je však komunita vinárov, ktorí ťahajú za jeden povraz – starí i mladí, rodáci aj prisťahovalci, malí aj veľkí. A tak sa v miestnosti v kamennom vinárskom dome víno nielen ochutnáva a predáva, ale sa tu točia aj obchody.

„Mladší sú na tom vedomosťami možno lepšie, ale my starší vinári to zase vieme lepšie v praxi. Ale učíme sa od seba navzájom, stretávame sa tu vo Vinocentre, vymieňame si skúsenosti,“ opisuje V. Hupka, jeden zo starších rodákov.

Vinocentrum je však skôr značkou priestoru ako nálepkou pre svätojurské vína. Podľa B. Bahnu ani neexistuje. „Dlho som rozmýšľal o tom, čím by sme mohli ísť navonok, čo by nás spájalo.

Ale prišiel som len na to, že práve rôznorodosť je pre nás charakteristická, máme tu zastúpené všetky štýly produkcie,“ hovorí.

Fabriky na víno, experimenty s biotechnológiami, slovenské novošľachtené aj tradičné odrody. Klasickú výrobu, ktorú sa ochotne učia aj mladí prisťahovalci, i modernejšie metódy zvýrazňovania chutí.

„Veľa miestnych malých vinárov robí naturálne vína. Ale keď pracujete marketingovo a musíte denne predať 50 fliaš, tak sa to víno jednoducho musí vydariť a všetky procesy poisťujete chémiou. Prírodná cesta je neistá, je skôr pre tých, ktorí predajú pár tisíc fliaš ročne,“ hovorí B. Bahna.

Niektorí vinári vinič aj kupujú – ale väčšinou od kvalitných pestovateľov z okolia. V Svätom Jure je iba jeden vinár, ktorý zároveň nie je aj vinohradníkom, teda tým, kto vinicu vlastní, alebo si ju prenajíma a sám obrába.

Konsezus kvality.

„Vína si nevyberám, ale hovorím vinárom, aby dávali lentakú kvalitu, s ktorou sú ochotní ísť s kožou na trh.“ Podľa B. Bahnu to vinári chápu a len málokedy treba riešiť nekvalitnú dodávku, ktorú napokon vinár zvyčajne vymení.

Tridsať výrobcov kvalitného vína na päťtisícové mestečko je celkom dobrá štatistika. „Práca vo vinárstve a vinohradníctve je dnes prakticky jediným lokálnym zamestnaním. Juru sa kedysi hovorilo mestečko na prespávanie, lebo všetci pracovali v Bratislave,“ opisuje B. Bahna.

„Rozbiehalo sa to postupne najmä odvtedy, ako zaniklo vinárske družstvo, ktoré kedysi obhospodarovalo celý chotár. Postupne sme si začali vinice kupovať a prenajímať. Boli vtedy ešte v dobrom stave,“dodáva.

On sám má vlastné i prenajaté trihektáre na 14 miestach. „Ostali tu zachované staré vinohrady, odrody prítomné niekoľko sto rokov, ale bežné sú 40 aj 45rokov staré viniče, ktorých korene siahajú veľmi hlboko a ostávajú zelené, aj keďje vegetácia okolo spálená.

Funkčné vinohrady sú už všetky rozchytané a obrábané. Výsadba viniča na hektár stojí vyše 40-tisíc eur a rodiť začne až po piatich rokoch. Pri takých podmienkach vám pozemok nikto neprenajme,“ argumentuje B. Bahna.

Neprenosná skúsenosť.

V každom meste bude raz Vincentrum, hovorí B. Bahna. Nie je to idealizmus, skôr irónia. Zatiaľ je jedno podobné iba v Banskej Štiavnici. „Keďže sa nám tento model vo Svätom Jure ukázal ako životaschopný, skúsili sme to ajv Banskej Štiavnici, kde Vinocentrum prevádzkuje brat. Našli sme vo vinárskych oblastiach okolo Banskej Štiavnice, ako súTekov, Čajkov a Pukanec, jedenásť profesionálnych malých vinárov,“ opisuje.

Akovšak dodáva, celý koncept odovzdali ľuďom v susednej vinárskej lokalite a stále im to nefunguje. Že by aj tu platilo, ževšetko je o ľuďoch?

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  5. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  8. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  9. Darujte od srdca pre rozum
  10. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 16 347
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 9 129
  3. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 6 862
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 6 688
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 5 466
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 892
  7. SME proti extrémizmu na školách 4 755
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 649
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 441
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 405

Hlavné správy zo Sme.sk

Vo veku 88 rokov zomrel legendárny hokejista Karol Fako

Je jednou z najvýraznejších postáv histórie slovenského hokeja.

Karol Fako (vľavo) v roku 2011 počas exhibičného zápasu.
Petra Vlhová v sobotnom zjazde v Crans Montane.
Stĺpček Petra Schutza

V pamäti zostane len kolaborácia so Smerom

Na takú kombináciu reálií by neprišla ani umelá inteligencia.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Zlato sedem rokov nebolo drahšie. Čo je za tým?

Presiahla 1600 dolárov za troyskú uncu.

Čo všetko treba vybaviť skôr, než začnete stavať rodinný dom

Oplatí sa na papierovačky najať špecializovanú firmu?