BRATISLAVA. Slovenských bagiet Pierre Baguette sa predá v cudzine takmer toľko ako na Slovensku. Vlani vývoz bagiet tvoril až 44 percent všetkých tržieb spoločnosti Fekollini, ktorá ich vyrába. Je to asi deväť miliónov z celkového obratu 21 miliónov eur.
Najžiadanejšie sú bagety v Poľsku, kde ich výrobca firma Fekollini vyvezie takmer polovicu. Veľký záujem majú o výrobok aj v Rakúsku, ktoré tvorí až štvrtinu exportu, informoval týždenník Trend na svojom webe.
V Rakúsku podobne ako v Česku sa značka Pierre Baguette presadzuje cez sieť supermarketov Billa. V Poľsku sú jej produkty zase na predaj v supermarketoch Biedronka (Lienka) a na čerpacích staniciach Orlen.

Celkový obrat spoločnosti sa vlani medziročne zvýšil o pätinu, z 15,2 na spomínaných 21,1 milióna eur. Firma je v zisku od roku 2009, odkedy sú zverejnené jej hospodárske výsledky. Minulý rok to bolo 1,2 milióna eur.
Vlani mala podľa analytického webu Finstat.sk ziskovú maržu 5,8 percenta - z dvojeurovej bagety dokázala vytvoriť zisk takmer 12 centov.
Rastúci záujem o bagety na zahraničných trhoch spôsobil, že sa firma tento rok rozhodla v Sládkovičove začať stavať novú fabriku, ktorá nahradí staršiu prevádzku.
„V týchto týždňoch už testujeme novú pekáreň, ktorá tvorí asi tretinu celého areálu. Neskôr budeme pristavovať i ďalšie prevádzky. Rozvoj máme pritom rozplánovaný až na dva roky,“ hovorí spoluzakladateľ bagetového biznisu Róbert Mego.
Koľko ľudí bude pracovať v novom závode a a koľko bude firmu nová budova stáť, Mego nespresnil.
Z verejne dostupných údajov sa dá vyvodiť, že Fekollini preinvestovala prinajmenšom 1,6 milióna eur do novej prevádzky. Úver v takejto hodnote si totiž vzala od VÚB banky na nákup nových pekárenských strojov, vyplýva z registra záložných práv.
„Nové prevádzky budú síce väčšie ako dnešné kapacity, ale nová fabrika bude zároveň viac automatizovaná a na jednotlivých linkách nebudeme potrebovať toľko ľudí ako teraz. Výsledný stav pracovníkov preto ešte nevieme spresniť,“ povedal.
