BRATISLAVA. Stravovacie zariadenia by mali kontrolovať ľudia zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, pretože úroveň súčasných kontrol je nedostatočná.
Myslia si to zástupcovia Únie hydinárov Slovenska, ktorí takto reagujú na kauzu dovezených vajec, ktoré boli kontaminované pesticídom.

V stredu ministerstvo pôdohospodárstva potvrdilo, že kontrolóri z potravinovej správy našli vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom 21 balení uvarených a olúpaných vajec, ktoré obsahovali pesticíd fipronil. Vajcia boli dodané na Slovensko z Holandska cez viacero krajín.
„V konečnom dôsledku na to dopláca spotrebiteľ, ktorý je v stravovacích zariadeniach odkázaný na potraviny, neraz ohrozujúce jeho zdravie. A to nemusia byť v tomto prípade len samotné konzumné vajcia, ale aj výrobky z nich - vaječné hmoty, majonéza a podobne,“ uviedol riaditeľ Únie hydinárov Daniel Molnár.
Hydinári zároveň pripomínajú, že Slovensko je pri produkcii vajec sebestačné a odberateľ má záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti na rozdiel od dovozových vajec, ktoré sprevádzajú rôzne škandály.
„A kým sa dostanú na Slovensko precestujú polovicu Európy, pričom dátum znášky v takýchto prípadoch málokoho zaujíma,“ upozornil Molnár.
