Najmä mäso a syry sa snúbia s vínom. Z tých talianskych sa Brunello di Montalcino výborne hodí k pečenému hovädziemu mäsu, steakom, divine a zrelým tvrdým syrom, uvádzajú rôzne internetové stránky o gurmánstve.
Bravčové mäso
Z červených vín mu sadne talianske Amarone, ktoré je vhodné k červeným mäsám všeobecne, je plné a šťavnaté. Hodí sa aj k tvrdým syrom.

Približne rovnako sú vhodné aj talianske odrody Barbera, Baralo, Lambrusco. Špeciálne ku klobásam pristane šťavnaté burgundské Beaujolais villages. Aby sme nechodili ďaleko, Cabernet Moravia je ku klobásam tak, ako ich vnímame v našich končinách, ešte lepšou voľbou.
Klobásové víno je aj Rulandské modré. K pečeným mäsám a bravčovým kolenám znalci odporúčajú Dornfelder, rovnako ako slovenský Dunaj či Hron.
Grilované špeciality sa kamarátia aj s Merlotom. Bravčové poteší aj Frankovka modrá či Modrý Portugal. Z bielych vín sa k bravčovému mäsu jednoznačne hodí Chardonnay.
K dusenému bravčovému vo vlastnej šťave alebo jemnej omáčke je dobrá voľba Furmint. Vhodné sú aj Neuburské, Noria alebo Pálavy z Moravy či Rizling vlašský.
Hovädzie mäso
S hovädzinou je to podobné ako s bravčovým. K hovädzím steakom sa viac hodí červené ako biele. Ale ani biele nie je zlá voľba. K pečenému hovädziemu alebo steakom chutí Chardonnay z Kalifornie.
Divina
Tu sú tiež vo výhode červené vína. K pečeným mäsám z diviny sa podáva Alibernet. Talianske Amarone della Valpolicella je tmavočervenej farby a výrazne vonia po čiernych ríbezliach.

Je vhodné k pikantnejším jedlám. Nič nepokazia ani Barbaresco, Barolo, Brunello, Carmenére, Chianti, Dornfelder a opäť náš Dunaj, ktorý je exkluzívnym spoločníkom ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.
Jeho menej váženou kolegyňou je Frankovka modrá či Modrý Portugal. K akémukoľvek guľášu je dobrý Malbec. Hodvábny Merlot je zasa výborným spoločníkom všetkých grilovaných špecialít. K zverine dobre sadne aj Rioja, Shiraz či Tannat. Z bielych vín sa k nej hodí Rizling rýnsky.
Ryby
V stredomorskej oblasti sa hovorí, že ryba má plávať tri razy. Najprv vo vode, potom v rozpálenom oleji a nakoniec vo víne.
S rybacinou sú zadobre takmer jednoznačne biele vína, napríklad Albarino, Aurelius, Bourbolenc, Chablis, Milia, Noria alebo Veltlínske zelené.
Lososovitým rybám vyhovuje plnšie Chardonnay. Toto víno je dobrým spoločníkom aj pre zubáča. Chardonnay Barrique vystihuje charakter údených rýb.

K bielym rybám a ľahkým predjedlám svedčí Gavi či Neuburské. Chenin blanc sa podáva k suši. Samozrejme, aj saké je preň ako stvorené.
Ani pri rybách nič nepokazí Rizling rýnsky. Aj on znesie exotické suši či nášho kapra. Ku grilovaným rybám sedí Rulandské biele, k lososovi Rulandské modré. K treske Sauvignon blanc a k sladkovodným rybám Rulandské šedé.
K plodom mora sa hodí Silvánske zelené. Neoddeliteľnými luxusnými spoločníkmi sú šampanské a kaviár. Kombinácia suchého šampanského a ustríc je kulinársky zážitok.
Autor: Dagmar Canisová