BRATISLAVA. Ovocie a zelenina rastie v Európskej únii na ploche takmer päť miliónov hektárov.
Kým Španielsko dominovalo spomedzi všetkých európskych krajín v produkcii ovocia, Taliani dopestovali najviac zeleniny.
Výsledky za uplynulý rok zozbieral európsky štatistický úrad Eurostat.
Na jednu hlavu Európana vlani pripadlo až 25 kíl jabĺk. Farmári vypestovali dokopy 12,5 milióna ton jabĺk, čím sa jablká stali najpočetnejším ovocím celej EÚ.
Zo zeleniny sa dopestovalo najviac rajčín, dokopy až 18,5 milióna ton. Jednému Európanovi sa tak ušlo v priemere 36 kíl rajčín.
Poľské čerešne a španielske jahody
Eurostat zostavil rebríček top pestovateľov vybraného ovocia a zeleniny v Únii za predošlý rok.
Tri európske krajiny – Taliansko, Španielsko a Grécko – dopestovali dokopy 91 percent zo všetkých broskýň, ktoré sa v Európe urodili.
Španieli bol zase hlavným európskym pestovateľom jahôd, vypestovali 31,6 percenta zo všetkých jahôd.
Susedné Poľsko dominovalo v zbere jabĺk aj čerešní. Viac ako jedno zo štyroch jabĺk sa urodilo práve v Poľsku – z celkovej produkcie jabĺk v Únii, Poliaci dopestovali až 28,7 percenta. Po Poľsku nasledovalo Taliansko (19,6 percenta) a Francúzsko (14,5 percenta).
Z celkovej európskej produkcie čerešní pochádzalo 29,3 percenta z Poľska, 11,9 percenta zo Španielska a 11,2 percenta z Talianska.
