BRATISLAVA. V českých médiách sa pred niekoľkými dňami začali šíriť správy, že ich typický Tuzemák je v ohrození. Vraj ho chce zakázať Európska komisia alebo aspoň výrazne zmeniť jeho chuť, lebo škodí zdraviu.
Obľúbeného falošného rumu sa okamžite zastali potravinári aj politici a vyhlásili, že budú žiadať výnimku, aby sa jeho receptúra nezmenila.
Zisťovali sme, prečo sa o zákaze začalo hovoriť, či je to pravda a či sa úpravy môžu dotknúť aj Slovenska.
Nebezpečné látky
Pochybnosti o kvalite destilátu vznikli po tom, čo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín skúmal rumovú arómu rôznych značiek. Používa sa na výrobu Tuzemáku a podobných nápojov, ale pridáva sa aj do rôznych cukroviniek.

Štúdia ukázala, že v rumovej aróme je niekoľko látok, ktoré majú vyššiu hodnotu toxicity, ako sa povoľuje. Inými slovami, pri zatiaľ nezistenom množstve môžu škodiť zdraviu alebo prispieť k vzniku rakoviny.
Ide najmä o etanol a deriváty furánu, ktoré sa do arómy dostávajú z dreva použitého pri výrobe. Sú to látky, ktoré sa bežne vyskytujú v potravinách, otázne je len ich množstvo.