BRATISLAVA. Dva posledné cukrovary, ktoré ostali na Slovensku, s napätím očakávajú, čo sa bude v najbližších týždňoch diať.
V posledných rokoch mohli vyrábať iba vyše stotisíc ton cukru na jedenie a všetko, čo vyrobili navyše, museli predať buď chemickým firmám, alebo vyviezť do tretích krajín. Ich kapacity boli pritom omnoho väčšie.
Kvóty, ktoré krajinám prikazovali, koľko cukru môžu vyrobiť, však od októbra po takmer 50 rokoch skončili. Všetky európske krajiny budú môcť vyprodukovať toľko cukru, koľko budú chcieť.
Dôsledkov to môže mať niekoľko, napríklad zlacnenie cukru a odchod menších cukrovarov z trhu.
Tony cukru navyše
Po zrušení kvót sa očakáva, že európske cukrovary zvýšia svoju výrobu a na trhu pribudnú asi štyri milióny ton cukru. Prinesie to obrovský prebytok, ktorý spôsobí zníženie cien cukru.