Vlani prišli vinohradníci pre jarné mrazy približne o 30 percent úrody. Tento rok sa situácia zopakovala. Aké sú škody?
Škody badáme najmä na množstve. Tento rok bude úroda menšia asi o desať percent. Ale nebolo to spôsobené len jarnými mrazmi. Jarné mrazy nenávratne poškodili hlavne mladý vinič – tam sú škody veľké. Starší vinič sa z toho spamätal. Tam sú škody, čo do množstva, menšie.
Boli postihnuté vinohrady na celom Slovensku?
Je to veľmi lokálne. Napríklad v Malokarpatskej oblasti sú vinohrady, ktoré boli zničené na 70 až 100 percent. Ale na druhej strane – v Južnoslovenskej alebo v Nitrianskej vinohradníckej oblasti sa naopak očakáva nadúroda. Do úrodnosti sa dostáva takisto nových 300 hektárov viníc, ktoré boli vysadené. Aj to trochu kompenzuje straty spôsobené počasím.
Ako sa odrazilo na úrode viniča sucho z letných mesiacov?
“Dá očakávať, že pre biele a ružové vína to bude výnimočný ročník.
„
Sucho sa nám podpísalo najmä pod kvalitu. Tá je tento rok naozaj výnimočná. Vyzerá, že tento ročník bude výborný. Sucho spôsobilo vysokú cukornatosť, hrozno je veľmi zdravé. Bol nízky tlak chorôb, menej sa striekalo. Keď sú vysoké horúčavy, ako boli tento rok, víno máva nízky obsah kyselín v hrozne, čo nebýva dobré, pretože víno z neho býva mdlé. Tento rok však boli horúčavy prevažne v júli, kyseliny si hrozno udržalo. Takže sa dá očakávať, že pre biele a ružové vína to bude výnimočný ročník.
Počas vinobrania v druhej polovici septembra prišiel pomerne intenzívny dážď. Má aj to vplyv na výslednú úrodu?
Ak je hrozno zdravé, dažde by nemali zásadne ovplyvniť jeho kvalitu. Navyše hrozno je teraz v takom výbornom zdravotnom stave, aký si roky nepamätáme. Jedine v prípade dlhodobého dažďa sa môže stať, že hrozno naberie veľa vody a začne pukať. Potom veľmi rýchlo hnije. Teraz už je čas kampane, tak by to nemalo zásadne ovplyvniť kvalitu. Tešíme sa takým jesenným dňom, keď sú noci chladné, ale dni ešte teplé. Prospieva to najmä modrým odrodám, ktoré vyzrievajú a prinesú krásnu úrodu červeného vína.
Dá sa na jarný mráz vôbec nejako pripraviť?
Nedá. Aj tento rok sa použili ventilátory, zadymovalo sa. Ale pri väčšej výmere, čo je už jeden až dva hektáre, keď je na to vinohradník sám, nemá šancu.

Je zadymovanie sadov a vinohradov, aké sme všetci videli v televíznych správach na jar, účinný spôsob ochrany?
Určite pomáha. Najväčší problém je, aby tam nestál studený vzduch. Keď sa aspoň rozvíri, škody sú menšie.
Sú takéto zásahy drahé?
Sú veľmi nákladné. Ani nie tak finančne, ale skôr na ľudskú prácu. Okrem toho to musíte robiť v noci. Pridávajú sa teda problémy s osvetlením. To sú obrovské polia, kde je problém dotiahnuť elektrinu. Existujú aj iné ochranné metódy, ale tie sú finančne také náročné, že sa vinohradníkom nevyplatia.