HAMBURG, BRATISLAVA. Lieskovooriešková nátierka Nutella po dlhých rokoch zmenila svoje zloženie. Jej výrobca spoločnosť Ferrero zvýšil podiel sušeného mlieka.
Na zmenu receptúry upozornilo spotrebiteľské centrum v Hamburgu. Výrobca Nutelly, ktorú tvorí najmä cukor a palmový olej, v nátierke zvýšil podiel sušeného mlieka zo 7,5 percenta na 8,7.
V dôsledku toho má Nutella svetlejšiu farbu. Český spravodajský web idnes.cz tiež špekuluje, že firma potichu znížila aj podiel kakaa vo výrobku.
Aj toto totiž môže byť dôvodom, prečo Nutella bude po novom svetlejšia. Hoci presný podiel nie je stanovený, na etikete sa objavuje v poradí až po sušenom mlieku. Zákon pritom výrobcom káže, aby suroviny v zložení menovali zostupne podľa podielu na hmotnosti výrobku. Kakao sa skôr uvádzalo na štvrtom mieste, teraz je až na piatom.
Samotná spoločnosť špekulácie zatiaľ nerozptýlila. Výrobca Nutelly pre Českú republiku zmenu potvrdil, zmena zrejme platí aj pre Slovensko; krajiny majú rovnakú distribúciu. „Nedávno sme zlepšili receptúru v súlade so zmenou preferencií chutí spotrebiteľov,“ citovalo idnes.cz tlačové oddelenie výrobcu.
Samotná zmena receptúry pritom prichádza v čase, keď sa v Európskej únii vedie rozsiahla debata o dvojakej kvalite potravín. Zloženie inej receptúry pre nemecký a slovenský trh potvrdili viaceré testy.