Agentúrnu správu sme rozšírili.
BRUSEL, BRATISLAVA. Döner kebab, grilované mäso v placke alebo žemli so zeleninou a dressingom, momentálne riešia odborníci v Bruseli.
Európsky parlament pracuje s novou legislatívou o používaní fosfátov v mrazenom mäse, ktoré je súčasťou obľúbených kebabov, informuje o tom portál thelocal.de.
Mrazený polotovar
Parlamentný výbor pre zdravie v utorok vzniesol námietku proti návrhu Európskej komisie, ktorý dovoľoval mrazenému mäsu určenému na výrobu kebabov obsahovať prísadu fosfátu. Doplnková prísada je v súčasnosti povolená v čerstvom mäse, ale neexistuje žiadne nariadenie o používaní fosfátu v mrazenom mäse.
Fosfát sa v súčasnosti používa v mrazených mäsových polotovaroch na kebab. Majitelia reštaurácií, ale aj výrobcovia mäsových produktov tvrdia, že toto aditivum je potrebné na to, aby nakrájané mäso zostalo šťavnaté a aromatické.
Kým nemecký denník Bild Zeitung napísal, že takéto zmeny ohrozujú budúcnosť kebabov, európski poslanci uisťujú, že ľudia nemusia mať žiadne obavy.
Nové pravidlá tak môžu dať stopku len kebabom, ktoré sa predávajú ako mrazený polotovar.
Naopak, kebaby z čerstvého mäsa by mohli zdražieť, keďže predajcovia by sa museli postarať o to, aby dostali ražeň s mäsom v čerstvom stave.
Dvojaký meter

Zákonodarcovia v EÚ pritom poukazujú na zdravotné riziká. Opierajú sa o štúdie, ktoré spájajú fosfáty s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Fosfát je však prítomný v rôznych potravinách od koláčov po klobásy.
Navyše, niektoré údeniny, ktoré tiež obsahujú fosfáty, sa budú môcť ďalej predávať v krajinách EÚ. Legislatíva, ktorá môže viesť k zákazu predaja „mrazených“ kebabov, sa ich nedotkne.
Tento rozdielny prístup pobúril predajcov kebabu. Označili ho za „diskrimináciu döner kebabu“ a zámerné znevýhodnenie tureckých podnikov.
„Hľadajú spôsoby, ako poškodiť tunajšie turecké podniky,“ povedal Baris Dönmez, majiteľ 24-hodinového kebab bistra v berlínskej štvrti Mitte.
Fosfáty ohrozujú srdce
Kebaby sa dostali do centra pozornosti po tom, ako Európska komisia navrhla oficiálne schváliť používanie fosfátov v jahňacom, baraňom, hovädzom a teľacom mäse, ktoré smeruje na pulty po tom, ako iné typy mäsa už takéto povolenie získali.
Návrh ale narazil na problém v Európskom parlamente (EP). Jeho zdravotný výbor ho začiatkom tohto týždňa odmietol pomerom hlasov 32 proti a 22 za. Zákonodarcovia na základe najnovších štúdií vyjadrili obavu, že schválenie fosfátov v mrazenom mäse na kebab by mohlo zvýšiť riziko srdcových ochorení v Európe.
Ak návrh odmietne aj celý EP, ktorý má o ňom hlasovať o dva týždne, vráti sa naspäť Komisii - a kebab sa môže ocitnúť v právnom vákuu.
Milióny kebabov denne
Kebab sa tak prebojoval až na titulné strany nemeckých novín. Toto pouličné jedlo je totiž veľmi vyhľadávané najmä neskoro v noci, keď bežné reštaurácie zatvoria svoje kuchyne.
V prípade, že Európsky parlament fosfáty neschváli, bude to „trest smrti“ pre tzv. döner kebab priemysel v celej Európskej únii, povedal Kenan Koyuncu z nemeckého zväzu výrobcov döner kebabov pre denník Bild.
Podľa denníka Frankfurter Rundschau je v Nemecku okolo 16.000 döner kebab reštaurácií, ktoré denne predajú 3 milióny porcií. Odvetvie navyše zamestnáva desiatky tisíc ľudí a generuje miliardové tržby.
Döner kebab je v skutočnosti pomerne nová európska variácia klasickej tureckej pochúťky, ktorú priniesli do Nemecka tureckí prisťahovalci. V ostatných rokoch sa dokonca rozšíril aj do Londýna a New Yorku.