BRATISLAVA. Hoci sa kapor považuje za tradičnú rybu na vianočnom stole, Slovensko je odkázané hlavne na jeho dovoz.
„Miestna produkcia kaprov dokáže uspokojiť približne len jednu pätinu domácej spotreby,“ vysvetlil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Viac ako 90 percent rýb sa dováža zo susednej Českej republiky, zvyšok z Maďarska.
Špekulovať, že lepší by bol na slávnostnej tabuli kapor z voľného lovu ako z klasického chovu, sa veľmi neoplatí. „Taký kapor by ani nebol chuťovo lepší – záleží na zabahnení rybníka a výskyte siníc,“ vysvetlil Bohuš Cintula zo Slovenského rybárskeho zväzu.
Kapor vylovený priamo z rybníka by bol podľa neho cítiť rybničným alebo bahenným pachom. Ryba kúpená z kade pred supermarketom sa od rybacieho pachu a prípadnej bahennej chuti vyčistí tzv. sádkovaním.
Výlov už v októbri
S výlovom kaprov na vianočný trh začínajú rybári už koncom októbra a v novembri.
„Napustené rybníky sa začnú vypúšťať. Keď sa rybník vypustí na predpísanú hladinu, je pripravený na výlov,“ vysvetlil Cintula.
Ryby sa zatiahnu do siete, roztriedia sa podľa veľkosti a druhu, naložia sa na nákladné autá a odvezú sa do pripravených nádrží – sádok. Tam sú v čistej prítokovej vode až do odvozu do vianočného stánku, najmenej tri až štyri týždne.