Štvrtok, 29. júl, 2021 | Meniny má MartaKrížovkyKrížovky

Francúzka, ktorá prešla od biznisu s rýchlou kuchyňou k pravej francúzskej reštaurácii

Francúzska kuchyňa nie je len o malých porciách, žabacích stehienkach a honbe za michelinskou hviezdičkou. Tú pravú predstavuje vo svojej bratislavskej reštaurácii Francúzka žijúca na Slovensku Natacha Pacal.

Natacha Pacal.Natacha Pacal. (Zdroj: Archív N. Pacal)

Celý svoj život má spojený s jedlom. Ako sama hovorí, v jej rodnej krajine vyzeral každý víkendový obed ako veľká rodinná oslava. „Z detstva si pamätám, že jedlo bolo vždy zážitkom. Zakaždým bolo krásne prestreté, pripravené, všetko bolo premyslené,“ spomína Natacha Pacal na obdobie, ktoré prežila v rodnom meste Mont Saint Martin vo Francúzsku.

Víkendové obedy vyzerali ako veľká rodinná oslava. Stretávali sa u jej krstnej mamy vo vidieckom dome, spolu so všetkými šiestimi súrodencami Natachinho otca a ich deťmi.

SkryťVypnúť reklamu

Nakúpili u lokálnych predajcov, v dedine mali pekára, mäsiara i zeleninára. Potom ženy varili, deti sa hrali a nakoniec sa jedlo a pilo. Aj všedné dni boli sviatkom. Na večeru mali niekoľko chodov – predjedlo, hlavné jedlo, dezert, syry či jogurty.

„Vždy to bolo o tom, že čas sa má tráviť spoločne pri stole, posedíte si a trvá to dlhšie. Pri normálnej večeri sedíte určite aspoň hodinu a pol, kým každý povie, čo počas dňa zažil,“ porovnáva Natacha Francúzsko so Slovenskom, kde sa väčšinou zje jeden chod a každý si ide po svojom.

Byť súčasťou francúzskej rodiny je gastronomickou školou života. Natacha ju prináša aj na Slovensko vďaka reštaurácii, ktorú otvorila so svojím bratom.

Z Francúzska na Slovensko

Natachina mama je Slovenka, a keď mala desať rokov, presťahovali sa do Bratislavy. Hoci nevedela po slovensky, nevnímala to ako problém. Postupne sa naučila reč a keď prišlo na výber strednej školy, rozhodla sa pre hotelovú akadémiu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C56J8 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M56J8 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  3. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  2. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  5. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Keď ekológia spája
  8. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  9. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 280
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 136
  3. Od Česka až po Jadran 3 827
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 417
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 274
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 148
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 115
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 2 957
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 735
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 185
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


9 h
Zuzana Rehák Štefečeková na OH Tokio 2020 / 2021.

Olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online letnú olympiádu z dňa 6 (29.7.2021) v Tokiu 2020 / 2021.


Sportnet 6 h

Neprehliadnite tiež

Zakladatelia firmy Boataround Pavel Přibiš a Jana Escher

Boataround má v ponuke 16-tisíc lodí.


1. júl
Developer Peter Valach.

Majetky VAV investu boli rozsiahle.


25. júl
Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl
Pestovanie paradajok na farme Oremus.

Pestovatelia sa púšťajú do nových projektov.


23. júl