LONDÝN. Londýnsky pivovar sa snaží zabrániť plytvaniu potravín, z vyhodeného chleba vyrába pivo.
Výrobca nahrádza chlebom tretinu jačmenného sladu. Suroviny podľa CNN odoberá od firiem, ktoré vyrábajú sendviče. Odpad z pečiva by inak skončil v koši.
Plytvanie potravinami
Podľa Roba Wilsona z pivovaru Toast Ale nenájdete na koncoch sendviča kôrku. „Na začiatku výroby ju vždy niekto vezme a hodí do koša,“ vysvetľuje Wilson.
Toast Ale tvrdí, že v Spojenom kráľovstve je chlieb na zozname potravín, ktorými sa najviac plytvá.
Spoločnosť odhaduje, že na ostrovoch sa každoročne vyhodí takmer 900-tisíc ton chleba, čo denne predstavuje asi 24 miliónov plátkov.
Staroveký recept
Varenie piva z chleba nie je vôbec žiadna novinka. Zlatý mok takto varili už v Mezopotámii pred 4-tisíc rokmi.
Tento recept z čias starobylého Babylonu nedávno použila aj belgická firma Brussels Beer pri výrobe piva Babylone.
Staroveký spôsob prípravy piva oslovil aj britského aktivistu bojujúceho proti plytvaniu jedla Tristama Stuarta. V roku 2015 založil firmu Toast Ale.
V priebehu dvoch rokov sa Toast Ale rozšíril z pivovaru Hackney v Londýne do Yorkshire a následne do New Yorku, Rio de Janeiro i islandského Reykjavíku.
Všetky zisky z predaja piva idú na konto charitatívnej organizácie Feedback, ktorú Stuart založil. Aby povzbudil ostatných k výrobe piva z chleba, recept zverejnil.
Využitie prebytočného chleba
Prebytočný chlieb často putuje do potravinových bánk a charitatívnym organizáciám, ktoré ho ponúkajú bezdomovcom.
Ak už nadbytočný chlieb nie je vhodný na konzumáciu pre ľudí, môže sa použiť ako krmivo pre zvieratá.
Rovnako sa môže využiť na výrobu kompostu alebo ako zdroj obnoviteľnej energie. Wilson ale tvrdí, že tento spôsob je pre väčšinu pekární príliš nákladný.